Avdelning F123 neonatal-IVA, H.K.H. Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus

Universitetssjukhuset, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagDygnet runt
TisdagDygnet runt
OnsdagDygnet runt
TorsdagDygnet runt
FredagDygnet runt
LördagDygnet runt
SöndagDygnet runt

Besöksadress:
Universitetssjukhuset, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
H.K.H Kronprinsessan Victorias, barn- och ungdomssjukhus, Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Gå in via ingång 16A vid förlossningsentrén.

På Neonatal-IVA i Linköping vårdas för tidigt födda och sjuka nyfödda barn.

Vi är ett av sex universitetssjukhus i Sverige som vårdar de minsta och mest intensivvårdskrävande barnen. Vi vårdar barn med intensivvårdsbehov från hela sydöstra sjukvårdsregionen och samarbetar med övriga neonatalavdelningar i Sverige. Vården kan innefatta överflyttning till andra sjukhus, då vi behöver frigöra plats för svårare sjuka barn.

Vårdtiden kan variera från några timmar till flera månader. Barn som inte är behov av sjukhusvård, men behöver fortsatt kontakt med oss kan vara hemma med stöd av vårt neonatala hemsjukvårdteam, där fysiska och digitala besök erbjuds.

Alla föräldrar och eventuella syskon har möjlighet att bo kvar på sjukhuset, antingen i samma rum som sitt barn eller i ett rum på vår anhörigvåning. Familjer med syskon har även möjlighet att boka rum på Ronald Mc Donalds hus som ligger bredvid sjukhuset. Vi erbjuder ingen mat till föräldrar men på avdelningen finns ett föräldrakök.

Driftsform: Region

Värdegrund inom Neonatalvård i sydöstra sjukvårdsregionen

Vården av ert barn och omhändertagandet av er som familj utgår från
"Familjecentrerad utvecklingsstödjande neonatalvård"

• Vi arbetar inom hela regionen utifrån denna värdegrund
• Vi arbetar med utgångspunkt att ni som föräldrar är de viktigaste personerna för ert barn, personalen är er resurs och ansvarig för den medicinska vården.
• Vi vill att ert barn ska få uppleva närhet, kärlek, tröst och trygghet från sina föräldrar och att få möjlighet att ha en förälder hos sig när det är vaket.
• Vi vill skapa trygga förutsättningar för er att vara nära ert barn från första början och under hela vårdtiden.
• Vi vill ge er möjlighet att vara med och påverka och utforma skötseln av och kontakten med ert barn tillsammans med den medicinska vård vi ger.
• Vi vill att ni ska känna er trygga med och veta att vi kontaktar er vid de tillfällen något ska göras med barnet, undersökningar, blöjbyte, om barnet är vaket, behöver sällskap eller tröst så att barnet får möjlighet att stöttas av en förälder och ni får chans att vara hos barnet.
• Vi vill hjälpa er och barnet att skapa förutsättningar att lära känna varandra och att ni ska få möjlighet att njuta av och glädjas med ert lilla barn.
• Vi vill hjälpa och stötta er och ert barn i matsituationer. Tillexempel att använda bröstpumpen, vägen fram till att ert barn äter själv genom amning, helt eller delvis, eller det sätt ni önskar mata ert barn på.

För tidigt födda barn

  • På våra intensivvårdsrum vårdas barn som är i behov av andningsstöd eller på annat sätt behöver medicinsk övervakning dygnet runt. Föräldrarna en viktig och självklar del av barnets vård, så på varje rum finns säng och fåtölj till dem.
    En barnmorska på BB ansvarar för vården av den nyförlösta mamman så länge hon är inskriven där. Därefter finns BB-mottagningen att vända sig till om mamman behöver fortsatt uppföljning.

  • På avdelningen finns familjevårdsrum där barn som inte kräver intensivvård vårdas tillsammans med sina föräldrar. Föräldrarna sköter själva om sina barn med stöd av personalen på avdelningen.
    En barnmorska på BB ansvarar för vården av den nyförlösta mamman så länge hon är inskriven där. Därefter finns BB-mottagningen att vända sig till om mamman behöver fortsatt uppföljning

  • För de barn som inte längre kräver vård på sjukhus är det en fördel att få komma hem tillsammans med sin familj, så snart som möjligt. Då erbjuds stöd genom Neonatal hemsjukvård för barn som fortfarande sondmatas och behöver hjälp att etablera amning, alternativt att äta på flaska. Vi erbjuder hembesök, videomöten samt mottagningsbesök. Vi har kontakt cirka två gånger i veckan och följer barnets utveckling, tillväxt samt ger stöd och vägledning.

  • Neonatal-IVA har en egen mottagning för barn upp till 18 månaders ålder. Hit kommer barn som tidigare har vårdats på avdelningen och som av någon anledning behöver uppföljande besök.

  • Handhygien är livsviktigt, då det är via våra händer som smittspridning oftast sker

    På Neonatal-IVA vårdas mycket infektionskänsliga barn. Tvätta alltid dina händer innan du går in på avdelningen. Tvätta händerna med flytande tvål när händerna är smutsiga. Torka ordentligt torrt med rent papper. Avsluta med handdesinfektion

    Tvätta och desinficera händerna ofta så förhindrar du smittspridning. Inga klockor, ringar, armband, långa naglar eller nagellack får användas. Desinficera händerna före kontakt med barnet. Låt handspriten torka in ordentligt, det är först då bakterierna dör.

  • Mobiltelefoner får ej användas på intensivvårdsrummen på grund av hygieniska skäl, då mobiltelefoner bär på en mängd bakterier. Mobiltelefoner kan också orsaka störningar hos viktig medicinteknisk utrustning.

    Vill du fotografera/filma ditt barn går det bra att temporärt ha telefonen/surfplattan i flygplansläge. Glöm inte att tvätta och desinficera händerna efter att du hållit i en mobiltelefon/platta

  • Barnen som vårdas på vår avdelning är små eller sjuka. Om barnens mammor inte har tillräckligt med mjölk behöver de bröstmjölk från andra mammor då bröstmjölk är den bästa, och i vissa fall den enda, maten för dem.
    Får du bröstmjölk över när du ammat? Då kan du hjälpa andra barn! Låter detta intressant? Vi söker friska nyblivna mammor vars barn är 0-3 månader gamla. Du ska vara rök- och alkoholfri. Ditt överskott behöver inte vara stort, även små mängder kommer till nytta. Du kommer även att få genomgå en hälsoundersökning med blodprov.
    Alla våra bröstmjölksdonatorer får låna en elektrisk pump och får viss ekonomisk ersättning för sin insats.
    För vidare information kontakta någon av våra barnsköterskor i Nutritionsrummet, dagtid på telefon 010-103 46 06.
    För att sprida kunskap och information om möjligheten att donera bröstmjölk har vi en Facebookgrupp. Vi vill med den kunna inspirera fler nyblivna mammor till att bli bröstmjölksdonatorer.

     

    Gilla oss på Facebook

     

Remisskrav

Ja

Besöksregler

Anhöriga och vänner som kommer på besök ska vara helt friska: ingen hosta, förkylning eller feber. Handhygienen måste skötas noga. Det finns handfat vid avdelningens entré samt inne på alla våra vårdrum. Ytterkläder ska hängas av i klädförvaringsskåp som finns vid sjukhusets entré eller i hisshall F utanför avdelningen.

För närvarande råder covid-restriktioner vilket innebär att vi är mycket restriktiva med besök förutom för föräldrar och syskon. Kontakta gärna avdelningen för att höra vad som gäller avseende besöksregler, på telefon 010-103 11 15.

Till toppen av sidan