LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad kan jag göra åt segt slem i halsen?

Fråga

Jag är nästan alltid slemmig i halsen. Det kommer bakom näsan och är segt och tjockt. Vad ska jag göra för att det ska minska?

Svar

Slemmighet på det sätt du beskriver det, kan ha flera möjliga orsaker.

Näsans uppgift är att rensa luften från damm och andra partiklar, fukta luften och värma den. Om du vistas i torra och dammiga lokaler kan alltså miljön vara orsaken.

En annan miljöfaktor kan vara allergier, till exempel mot pollen, kvalster eller pälsdjur.

Nästäppa och nysningar tillsammans med ökat slem i näsan, kan vara något som kallas för vasomotorisk rinit, eller ickeallergisk nästäppa. Näsan reagerar då kraftigare på all form av retningar i näsan. Du har liknande besvär som vid allergi, utan att det är något allergiskt som orsakar besvären.

Om du röker är det vanligt med en ökad produktion av slem. Det kommer ofta med åren och hör alltså ihop med rökandet. Naturligtvis bör du sluta röka i så fall.

Infektioner är en annan vanlig orsak till ökad slembildning. Ofta sitter en ökad slemmighet i flera veckor efter en infektion och om du får flera infektioner i relativt tät följd kan det kännas som att det aldrig vill ta slut.

Vad kan du göra åt slemmigheten?

  •  Sluta röka om du gör det. Eller om det är någon nära anhörig som röker hemma bör den personen sluta.
  • Att dricka mycket är bra om du har segt slem.    
  • På apoteket finns receptfria slemlösande läkemedel som du kan pröva. Deras effekt är att de ökar slemmängden och på sätt gör det lösare, och förhoppningsvis mindre besvärande. Men dessa mediciner har en relativt tveksam effekt.

De andra orsakerna jag nämnt här, framför allt allergi eller icke-allergisk nästäppa, är sådant du får ta upp med en läkare som har möjlighet att undersöka näsa och svalg. Om det är så att läkaren kommer fram till att orsaken är någon av dessa, finns det flera typer av mediciner som kan prövas.

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan