LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur går det till att spola bihålorna?

Fråga

Har tid för en bihålespolning och känner ett visst obehag och olust för detta. Hur går en spolning av bihålorna till? Är det smärtsamt? Får jag bedövning?

Kan det hända att jag också får någon typ av kateter i näsan så att läkaren kan spola flera gånger? Hur ofta i så fall?

Svar

Först bedövar läkaren genom att doppa små tunna bomullspinnar i bedövningsmedel och stoppar in pinnarna i näsan. Det trycker och gör lite ont när läkaren stoppar in de sista pinnarna. Sedan får du sitta 10-15 minuter med pinnarna i näsan tills insidan av näsan är bedövad. Läkaren tar då bort pinnarna.

Den vanliga metoden är sedan att läkaren tar en grov kanyl, en nål med hål igenom, och skruvar den genom det tunna benet mellan näsan och bihålan. Det brukar inte göra ont. Själva trycket känns och det hörs lite knaster när kanylen går genom det tunna benet. När kanylen väl är på plats så spolar läkaren rent bihålan. Det känns knappt, men du får vatten i näsan.

En lite nyare metod är att läkaren använder en kanyl som skjuts in i det tunna benet med hjälp av en fjäder. Det finns ett stopp på kanylen så att den inte kan komma in för långt. Fördelen med denna metod är att det går sekundsnabbt att komma in med kanylen. Det känns som om du får en smäll eller stöt mot kinden, men det gör inte speciellt ont.

Ibland kan det räcka med en spolning. Bedömer läkaren att det kan behövas mer än en spolning så låter hen en liten plastslang sitta kvar i hålet efter kanylen. Plastslangen är så liten att den kan rullas ihop i näsan och syns inte. Du får då komma tillbaka nästa dag för en till spolning. Är det helg så kanske det blir någon dags uppehåll. Sedan kan bihålan spolas varje dag tills bihåleinflammationen har lagt sig. Det brukar inte ta så många dagar, sällan mer än tre-fyra.

Spolningarna är inte smärtsamma. Det enda obehaget brukar vara att du får vatten i näsan.

Rikard Viberg, Läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan