Vaccinationer

Vaccination mot kolera

Kolera är en sjukdom som smittar genom mat och dryck. Du kan skydda dig mot kolera med ett drickbart vaccin. Du behöver oftast bara vaccinera dig om du vistas en längre tid i områden där sjukdomen är vanlig.

Kolera finns främst i länder med bristande hygien och förorenat vatten, men rapporteras också ibland från flera länder i tropiska Afrika.

När ska jag vaccinera mig?

Du bör vaccineras mot kolera om du ska resa till ett land med en pågående koleraepidemi.

Du behöver vanligtvis också vaccination om du ska leva tillsammans med ortsbefolkningen i ett område en längre tid, där det finns risk för kolera.

Så går vaccinationen till

Kontakta en vårdcentral eller vaccinationsmottagning om du vill vaccinera dig. Här kan du hitta vård.

Viktigt att tänka på när jag tar vaccinet

Du tar oftast vaccinet hemma. Förvara vaccinet i kylskåp innan du ska ta det. Vaccinet blandas med vatten och ett citronsmakande bruspulver som innehåller bikarbonat. Pulvret följer med förpackningen.

Vaccinet är känsligt för magsyra. Det är därför viktigt att du blandar vaccinet med bikarbonatlösningen så att vaccinet skyddas mot den sura magsaften. Vaccinet ska inte blandas med något annat än bikarbonatlösningen.

För att få ett så bra skydd som möjligt tar du vaccinet så här:

  • Ta den första dosen tre veckor innan du ska resa. Prata med en vaccinationsmottagning om du behöver resa tidigare.
  • Ta den andra dosen en vecka efter den första dosen. Det är bäst att ta den andra dosen senast en vecka före avresa.

Efter de båda doserna har barn över sex år och vuxna skydd i två år.

Ät eller drick inte en timme före och en timme efter du har tagit vaccinet.

Nästa gång du ska vaccinera dig mot kolera

Det räcker med en ny dos om det inte har gått mer än fem år sedan den förra vaccinationen. Har det gått mer än fem år sedan vaccinationen behöver du två nya doser för att ha skydd.

Barn och vaccination

Barn som fyllt två år kan vaccineras mot kolera. För barn mellan två och sex år blandas hela påsen med bikarbonat i ett glas vatten. Häll bort hälften av vätskan. Blanda i vaccinet och rör om.

Barn som är mellan två och sex år behöver tre doser för att få ett bra skydd.

  • Barnet ska ta den första dosen fyra veckor före avresa. Prata med vaccinationsmottagningen om ni behöver resa tidigare.
  • Barnet ska ta den andra dosen en vecka efter den första dosen. 
  • Barnet ska ta den tredje dosen en vecka efter den andra.

Efter den tredje dosen har barnet skydd i sex månader.

Nästa gång barnet ska vaccinera sig mot kolera

Det räcker med en ny dos om det har gått mer än sex månader sedan förra vaccinationen. Har det gått mer än två år sedan vaccinationen behöver barnet tre nya doser för att ha skydd.

Barn som är äldre än sex år vaccineras på samma sätt och med intervall som vuxna.

Graviditet och amning

All erfarenhet visar att du kan vaccineras om du är gravid och om du ammar.

Så mår jag efteråt

Det är ovanligt men ibland kan du ibland få diarré, gaser eller ont i magen efter vaccinationen. Om du får besvär brukar de gå över inom några dagar.

Mer på 1177.se

Allmänna reseråd

Kan jag flyga när jag är gravid, hur skyddar man små barn mot solen och vad kan vara bra att ha med på resan om jag blir sjuk? Det och mycket annat kan du läsa om här.

Att vara rädd för nålstick

Det är vanligt att vara rädd för nålstick. Många tycker att det är obehagligt att ta sprutor och att lämna blodprov. Det finns flera saker du kan göra för att bättre klara av situationer med nålstick.

Så fungerar vaccin

Vaccin är en stor anledning till att det sprids få allvarliga smittsamma sjukdomar och att så få barn dör i Sverige. Här kan du läsa mer om hur vaccin fungerar och vad vaccin innehåller.

Till toppen av sidan