Undersökning & behandling

Undersökningar och provtagning

Det finns många anledningar till att du kan behöva bli undersökt eller lämna ett prov. Här kan du läsa om bland annat kroppsundersökningar, olika typer av röntgenundersökningar och mätningar. En del kan du göra själv och andra gör en läkare eller annan vårdpersonal.

Innehåll - Undersökningar och provtagning

Visa innehåll som:
  • Undersökningar du kan göra själv

    Läs om undersökningar du kan göra själv.

  • Kroppsundersökningar och funktionstest

    Här kan du läsa om olika undersökningar och tester som du kan få göra när du söker vård. Du kan till exempel läsa om hur det går till när ögonen, tänderna, könsorganen och hörseln undersöks. Du kan också läsa om hur lungorna, hjärtat och blodcirkulationen kan testas.

  • Undersökning och behandling med titthålsteknik

    Titthålsteknik innebär att bli undersökt eller få behandling genom små hål i huden i stället för genom ett längre snitt. Läkaren för in smala instrument genom hålen, och en liten kamera. Kameran för över bilder till en skärm.

  • Undersökning och behandling med endoskopi

    Endoskopi är ett samlingsnamn för olika undersökningar och behandlingar som oftast innebär att ett smalt instrument förs in genom en naturlig kroppsöppning. Instrumentet har en kamera. Läkaren eller sjuksköterskan kan se bilderna på en skärm.

  • Bildundersökningar och röntgen

    Här kan du läsa mer om bildundersökningar och röntgen.

  • Psykiatriska utredningar

    Läs mer om olika typer av psykiatriska utredningar och hur de går till.

  • Provtagning och mätningar

    Här kan du läsa mer om blodprov, vävnadsprov och andra mätningar.

  • Upptäck och förebygg cancer

    Läs mer om screening för att upptäcka cancer. Det är viktigt att bli undersökt eller lämna prov varje gång du får en kallelse. Det kostar ingenting för dig.

  • Allmäntillstånd - vad menas med det?

    När vårdpersonal pratar om allmäntillståndet menar de hur personen mår och hur hens kropp reagerar.

Mer på 1177.se

Så fungerar kroppen

Här kan du läsa om hur kroppen fungerar. Du kan till exempel läsa om olika delar av kroppen, såsom muskler, leder, celler, könsorgan och urinvägar. Du kan också läsa om klimakteriet, om mens och om hur kroppen åldras.

Sunda vanor

Här finns tips på vad du kan göra för att leva hälsosamt och minska risken att bli sjuk. Du kan bland annat läsa om hur du bäst tvättar händerna och hur du bedömer din vikt.

Till toppen av sidan