PRAKTISKA RÅD MED SJUKA BARN

Vätskeersättning till barn

Ett barn kan behöva få vätskeersättning om hen förlorar mycket vätska, till exempel om barnet har diarré eller kräks mycket. Vätskeersättning är en speciell salt- och sockerlösning. Vätskeersättning är det bästa du kan ge till barnet för att återställa vätskebalansen.

Extra vätska behövs ibland

Barn som har diarré eller kräkningar, behöver dricka mer vätska än vanligt för att inte få vätskebrist. Men ibland kan barnet också behöva få vätskeersättning om barnet kräks mycket eller har kraftiga diarréer. Oftast blir barnet piggare när vätskeförlusterna ersätts.

Vätskeersättningen innehåller lämpliga mängder av salt och socker, och hjälper till att återställa kroppens vätskebalans.

Det är bra att alltid ha en förpackning vätskeersättning hemma. Du kan köpa vätskeersättning på ett apotek. Det finns både smaksatta vätskeersättningar och vätskeersättningar utan smak. Till barn under ett år rekommenderas vätskeersättning utan smak.

Så använder du vätskeersättning

Vätskeersättning finns som pulver att blanda med vatten, eller som brustablett som du löser upp i vatten. Det är viktigt att du följer anvisningarna på förpackningen för att det ska bli rätt dos. Till barn som är äldre än tre år rekommenderas brustabletter.

Det går bra att ge vätskeersättning till barn som har diabetes.

Låt barnet dricka lite i taget

Ge barnet vätskeersättning så att hen kan dricka lite i taget men ofta. Du kan till exempel mata barnet med en tesked om barnet inte vill dricka själv.

Du kan också använda en särskild plastspruta som används för att ge läkemedel till barn. Med den kan du ge barnet lite vätska i taget. Spruta eller droppa in vätskan mot insidan av barnets kind, så rinner vätskan ner i halsen. Undvik att spruta direkt mot gommen, det kan ge barnet kväljningar. Sprutor i olika storlekar finns på apotek.

Ge inte smaksatt vätskeersättning till barn under ett år

Ge inte smaksatt vätskeersättning till barn under ett år. Det beror på att de smaksatta vätskeersättningarna innehåller mer socker. Dricker man för mycket socker under kort tid kan man få diarré, eller mer diarréer. Ett barn under ett år kan då förlora mer vatten än salt och kan få så kallad riskfylld vätskebrist. Det kallas också för hyperton vätskebrist.

Var uppmärksam om du ger barn över ett år smaksatt vätskeersättning

Barn över ett år kan också få riskfylld vätskebrist om de dricker alltför mycket smaksatt vätskeersättning under kort tid. Var därför uppmärksam på hur barnet mår om du ger barnet smaksatt vätskeersättning, till exempel om barnet blir tröttare än vanligt och inte orkar leka. Var också uppmärksam på hur ofta och hur mycket barnet kissar och bajsar.

Barn som ammas, får bröstmjölksersättning eller tillskottsnäring

Barn som bara äter bröstmjölk ska i första hand få små täta mål med bröstmjölk. Om barnet förlorar mycket vätska bör du även ge vätskeersättning.

Barn som får bröstmjölksersättning eller tillskottsnäring bör förutom det även få vätskeersättning. Bröstmjölksersättning kallas även modersmjölksersättning.

Ju yngre barnet är desto känsligare är barnet för vätskebrist. Var därför uppmärksam på hur ditt barn mår. Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning.

Om du behöver blanda egen vätskeersättning

Det är allra bäst att använda vätskeersättning som du köper, för att doseringen inte ska bli fel. Det gäller framför allt om ett barn under ett år ska få vätskeersättning. Men du kan blanda egen vätskeersättning om du inte har hemma och du inte har möjlighet att köpa.

Var noggrann med måtten

Det är mycket viktigt att doseringen blir rätt om du blandar själv. Använd exakta teskedsmått, inte vanliga teskedar. Det är viktigt att inte ta för mycket salt och att använda vanligt salt, inte örtsalt. Smaka på lösningen innan barnet får den. Du ska bara ana saltsmaken, det ska smaka som tårar.

Receptet nedan gäller för alla åldrar, även vuxna. Men för barn under ett år är det säkrast att ge vätskeersättning från apotek, för att doseringen inte ska bli fel.

Recept:

  • 1 liter vatten
  • 6 teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter)
  • ½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)

Blanda vatten, socker och salt. Drycken kan smaksättas med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.

Koka vattnet först om du är osäker på vattnets kvalité, till exempel om du är utomlands. Blanda därefter avsvalnat vatten med socker och salt.

Till toppen av sidan