Aktuellt

Tredje vaccindos till alla från 80 år

Innehållet gäller Östergötland

Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos till alla som är 80 år och äldre, till dem som bor på särskilda boenden för äldre, och till personer med hemtjänst eller hemsjukvård. Alla i de berörda grupperna kommer att få en personlig inbjudan inom de närmaste veckorna.

I linje med Folkhälsomyndighetens rekommendation så kommer Region Östergötland nu att erbjuda en tredje dos till de grupper som vaccinerades tidigt i insatsen mot covid-19. Svensk och internationell data har visat att effekten av vaccinet med tiden har avtagit i de här grupperna. Det ger en ökad risk för genombrottsinfektioner, vilket innebär att man kan drabbas av covid-19 trots dubbla vaccindoser.

– Vi har varit inställda på att beslutet skulle komma, men vi behöver lite tid för att förbereda oss. Målet är att vi ska komma igång så snart som möjligt, men det handlar om en stor grupp, ungefär 30 000 östgötar, varav 27 000 tillhör dem som är 80 år och äldre, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare.

Den tredje vaccindosen kan tidigast ges när det har gått sex månader sedan det senaste vaccinationstillfället. Personer som själva har möjlighet att ta sig till någon av vaccinationscentralerna i Norrköping, Motala eller Linköping kan redan nu boka tid via 1177.se. Att ringa till vårdcentralerna för att boka tid är ännu inte möjligt.

– Mitt råd till dem som inte har möjlighet att själva ta sig till en vaccinationscentral, eller komma på drop in, är att vänta tills man har fått sitt vaccinerbjudande. Regionen behöver lite mer tid för att hinna organisera vaccinering på vårdcentraler och äldreboenden, säger Kerstin Jonsson.

Till toppen av sidan