Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Tredje dosen till alla från 18 år och uppåt

Innehållet gäller Östergötland

Region Östergötland erbjuder nu en tredje dos vaccin mot covid-19 till alla som är 18 år eller äldre. Breven skickas i intervaller, och först ut är de personer där sex månader har passerats sedan den senaste vaccindosen.

— Det känns mycket bra att vi nu kan erbjuda alla som är 18 år och äldre en tredje vaccinspruta. Regionen arbetar hårt för att så snabbt som möjligt kunna erbjuda vaccin till östgötarna, samtidigt som vi har valt att först prioritera dem med störst risk för att bli sjuka. Det gör att 33 procent av dem som är från 18 år och uppåt redan har fått sin tredje dos, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.

I nuläget har 87 procent av östgötarna som är 18 år och äldre vaccinerats med dos 1 mot covid-19. 86 procent har fått dos 2.

Enligt prioriteringsordning

När det gäller erbjudandet om den tredje vaccindosen så arbetar Region Östergötland enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. När antalet vaccinerade i föregående grupp har fyllts på tillräckligt, så skickas erbjudandet till nästa.

– Breven skickas i intervaller. Vi börjar med de personer i de aktuella åldersgrupperna där sex månader har passerat sedan den senaste vaccindosen. Vänta tills du fått brevet innan du bokar din tid. Det måste visas upp när du ska få din spruta, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland.

Tid mellan doserna

För personer under 65 år kan den tredje vaccindosen ges tidigast sex månader efter det senaste vaccinationstillfället. För personer som är 65 år och äldre gäller fem månader.

– Det är tidsgränserna som Folkhälsomyndigheten har satt upp, och det är viktigt att vi följer dem, säger Kerstin Jonsson.
Förutom arbetet med att successivt erbjuda dos 3 så pågår också grundvaccinering av barn från 12 år, liksom arbetet med att nå dem som ännu inte vaccinerat sig.

Skyddet avtar med tiden

För de allra flesta ger två doser vaccin ett mycket bra skydd mot covid-19 i upp till ett år, men skyddet avtar med tiden och med stigande ålder.

Till toppen av sidan