Aktuellt

”Alla ska känna sig trygga att söka vård hos oss”

Innehållet gäller Östergötland

17 april: Patienter ska känna sig trygga när de besöker vården. Nu har patienter med luftvägssymtom en egen ingång vid länets vårdcentraler och jourcentraler.

Sjukvårdsanställd står utanför en bod
Undersköterskan Elisabeth Edholm på Vårdcentralen Vadstena hjälper till att transportera blodprov mellan boden där patienter med luftvägssymtom undersöks och vårdcentralens lab.

Region Östergötland ser tecken på att personer tvekar att söka vård. Det kan bero på flera saker, dels vill man inte belasta sjukvården, dels av oro att smittas av covid-19. Det gäller både vid akuta tillstånd men även hos vårdcentralerna.

För att östgötar fortsatt ska känna sig trygga med att besöka sin vårdcentral under covid-19 har vårdcentralerna och jourcentralerna i Östergötland separerade ingångar.

Patienter med luftvägssymtom och/eller feber har en egen ingång, eller tas emot i en bod eller sluss utanför vårdcentralen. Medan patienter som söker för andra symtom har en egen ingång.

På så sätt blandas inte patienter med luftvägssymtom med andra.

– Det är viktigt för oss att människor inte drar sig för att söka vård och att dämpa eventuell oro för att smittas på vårdcentralen. Alla ska känna sig trygga att söka vård hos oss, säger Malin Johansson, verksamhetschef på Vårdcentralen Vadstena, och fortsätter:

– Du som patient med en kronisk sjukdom och som ska lämna ett blodprov på vårdcentralen kommer inte blandas med patienter med luftvägssymtom, säger Malin Johansson.

Vårdcentralen Vadstena har en separat bod utanför vårdcentralen där patienter med luftvägssymtom undersöks.

Till toppen av sidan