Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Personlig lockdown förlängs till 16 maj

Innehållet gäller Östergötland

Personlig lockdown i Östergötland förlängs till och med den 16 maj. Från och med måndag 17 maj gäller nationella rekommendationer igen. Region Östergötland ser flera tecken på att initiativet med personlig lockdown har haft effekt.

Sedan den 30 april har Region Östergötland uppmanat invånarna till personlig lockdown. Konkret har det inneburit att man inte ska träffa andra på fritiden än dem man bor med samt att man ska stanna hemma vid minsta symtom, arbeta hemifrån om man kan och hålla avstånd till andra – minst två meter. Och tecknen tyder på att invånarna har tagit till sig budskapet.

– Jag vill tacka och berömma östgötarna. Det är många som har gjort uppoffringar de här veckorna för att minska smittspridningen och det är glädjande att se att det har haft effekt, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande. Nu är det jätteviktigt att vi inte slappnar av utan fortsätter ta ansvar. Tillsammans ska vi ta oss ur den här krisen.

– Vi har några kritiska veckor just nu och det verkar som att många har skärpt till sitt beteende, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland. Vi ser en minskning i både antal provtagningar för covid-19 och andel positiva svar. Men vi har fortfarande många patienter inom den avancerade slutenvården och vi måste hela tiden vara beredda på att smittspridningen kan gå upp snabbt igen. Så vi måste fortsätta följa rekommendationerna.

Till och med 16 maj

Personlig lockdown gällde ursprungligen i två veckor, det vill säga till fredagen den 14 maj. Nu förlängs den över helgen, till och med 16 maj.

– Kristi Himmelsfärd är en helg där många reser och träffar släkt och vänner och det är inte dags för det än, säger Britt Åkerlind. Helgerna innebär överlag de största riskerna för smittspridning och därför beslutade vi att förlänga personlig lockdown över helgen.

Från och med måndag den 17 maj gäller de nationella rekommendationerna igen. Då kan barn och ungdomar födda 2002 och senare börja med tävlingar och matcher utifrån Folkhälsomyndighetens senaste lättnader. Vaccinerade med dos 1 kan, när det har gått tre veckor, också träffa fler personer, företrädesvis utomhus. Grundläggande rekommendationer gäller precis som tidigare. Det handlar om att stanna hemma vid minsta symtom, arbeta hemifrån om man kan och hålla avstånd till andra – minst två meter. Ska man träffas bör man göra det utomhus.

Personer som tillhör riskgrupper med ökad risk för allvarlig sjukdom, framför allt de som inte är vaccinerade, rekommenderas att fortsätta vara extra försiktiga. Alla som tillhör riskgrupper och inte är vaccinerade rekommenderas att boka tid för vaccination så snart som möjligt.

bilden visar råden för personlig lockdown
Till toppen av sidan