Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Personer med hemtjänst kan ringa vårdcentralen för vaccinationstid

Innehållet gäller Östergötland

Nu pågår vaccinationer mot covid-19 för personer som har hemtjänst och/eller vård och omsorg i hemmet. Det stora intresset för att boka tid per telefon har gjort det svårt att komma fram och regionen har nu öppnat möjligheten att ringa vårdcentralen om man tillhör den aktuella gruppen.

”Det kan dröja innan man får en tid då vi får mindre vaccinleveranser än planerat de närmaste veckorna, säger Rickard Lundin, regional sjukvårdsledning i Region Östergötland.

Personer som har hemtjänst och/eller vård och omsorg i hemmet fick i förra veckan ett brev med erbjudande om vaccination mot covid-19. I brevet fanns information om hur man bokar tid - antingen digitalt eller på telefon.

– Många valde att snabbt försöka boka tid på det telefonnummer som vi hänvisade till. Detta ledde till att linjen blev överbelastad och det har varit svårt att komma fram. För att avhjälpa problemet kan den här gruppen nu ringa direkt till sin vårdcentral för att boka tid. De kommer därefter att bli kontaktade och erbjudna tid när det finns, säger Rickard Lundin.

Rickard välkomnar det stora intresset att få vaccinet och betonar att alla kommer att få en tid, när det blir deras tur. I denna fas är det alltså bara personer som har hemsjukvård och/eller vård och omsorg i hemmet eller är sammanboende med dem, som kan boka tid. Övriga kan inte boka.

Följ instruktionerna i telefonen

– Om du ringer vårdcentralen så följ instruktionerna i telefonen och knappa in dina uppgifter. Du kommer att bli uppringd på det telefonnummer du anger och få en tid för vaccination. Vi har fått besked om att regionen får 1000 färre doser än utlovat denna och nästa vecka så det kan dröja innan du blir uppringd, men du blir inte bortglömd och behöver inte ringa igen. Vi erbjuder tider i den takt vi får vaccin till oss, säger Rickard Lundin.

Tiderna som vården kan erbjuda kommer att bli fler när vaccinleveranserna till Region Östergötland ökar. Efterfrågan på vaccination är just nu större än det antal vaccindoser som kommer till Region Östergötland, vilket orsakar den höga belastningen på bokningen. Denna vecka räknar vården med att ge ytterligare 3900 personer sin första vaccindos.

De minskade leveranserna påverkar inte den pågående vaccinationen av dos två på kommunens särskilda boenden.

Digital bokning

På grund av de minskade leveranserna av vaccin, finns det för närvarande inga lediga tider att boka digitalt. Tider läggas ut succesivt så snart det finns vaccin finns igen.

Textansvarig: Maria Carlqvist, nyhetsredaktionen

Till toppen av sidan