Aktuellt

Så söker du vård under jul och nyår

Innehållet gäller Östergötland

17 december. Jul- och nyårshelgerna närmar sig och i år är det många röda dagar. Här kommer några tips för att underlätta om du blir sjuk och behöver söka vård.

På 1177.se hittar du information och råd om vad du kan göra själv för att må bättre. Om du behöver rådgivning kan du alltid ringa 1177 på telefon som är öppet dygnet runt.

På vardagar

Dagtid kan du vända dig till vårdcentralen för rådgivning och även få en tid om du behöver. Vid lindriga sjukdomar, som inte kräver fysisk undersökning, kan du hämta appen Digitala vårdcentralen och boka ett videomöte med en läkare eller en fysioterapeut.

På röda dagar och kvällstid

Vårdcentralerna och regionens digitala vårdcentral är stängda alla röda dagar under jul och nyår. Om du blir sjuk eller skadar sig på helgdag eller kvällar och det inte kan vänta till dess att vårdcentralen öppnar igen, kan du efter medicinsk bedömning få tid på en jourcentral. Ring alltid 1177 för rådgivning och medicinsk bedömning innan du bokar tid på jourcentral. Det gör du enklast genom att logga in på 1177.se.

Vid akut sjukdom eller skada ska du vända dig direkt till akutmottagningen på sjukhuset i Linköping, Motala eller Norrköping. I Linköping och Norrköping finns även en barnakut för barn och ungdomar upp till 18 år.

Tänk på att förnya recept i god tid före helgerna så att du inte blir utan medicin. Logga in på 1177.se och sök upp din vårdcentral så hittar du tjänsten förnya recept.

Region Östergötlands kundtjänst för ekonomi- och patientfrågor har öppet som vanligt klockan 8-17 under vardagar. Där kan du bland annat få hjälp med patientavgifter, fakturor, autogiro, högkostnadsskydd, frikort och val av vårdcentral. Telefonnummer till kundtjänst: 010-103 22 88

Länk till Vården i Östergötland

Till toppen av sidan