Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Nya lösningar för att undvika trängsel vid influensavaccination

Innehållet gäller Östergötland

Utökade tider, strukturerade insläpp av patienter och personal som garanterar fysiskt avstånd. Alla ska känna sig trygga att komma och vaccinera sig för influensan i år, oavsett om du har en bokad tid eller kommer på drop-in.

sjuksköterska med munskydd vaccinerar en kvinna
Anna-Maria Tedensjö är en av många som besökte vårdcentralens drop-in mottagning i Ljungsbro för att få sin årliga spruta för säsongsinfluensan. Foto: Region Östergötland

Influensavaccineringen är igång på vårdcentralerna som lägger extra kraft på att förbättra logistiken för att undvika trängsel och minska risken för smittspridning.

Vårdcentralen Ljungsbro är en av de vårdcentraler som har drop-in mottagning för influensavaccination under november. Här vaccineras patienter i källarlokalen med en separat in- och utgång. Vårdcentralernas dörrvärdar ser till att det inte samlas för många i lokalen.

– Jag säkerställer att det inte blir för många patienter inomhus samtidigt och att alla håller tillräckligt med avstånd till varandra. Hittills har det flutit på jättebra, säger Katarina Kraff, undersköterska på Vårdcentralen Ljungsbro.

Populärt med tidsbokning

Tidsbokning via 1177.se är nytt för i år. När influensavaccinationen startade på tisdagen var det många som bokade och tiderna tog snabbt slut på vissa vårdcentraler.

– Vi vill att alla ska känna sig trygga att komma och vaccinera sig, oavsett om du har en bokad tid eller kommer på drop-in. Båda alternativen ska vara lika säkert, eftersom vårdcentralerna har gjort lokala anpassningar för att undvika trängsel och organiserar med möjlighet till fysisk distans, säger Mara Kosocvic, chef för primärvården i Region Östergötland.

– Du som tillhör en riskgrupp och har ett vårdbesök inbokat, har också möjlighet att få influensavaccin i samband med det, avslutar Mara Kosovic.

sjuksköterska i munskydd står vid en skylt om vaccination
Katarina Kraff, undersköterska, ser till att de som ska vaccinera sig vid vårdcentralen i Ljungsbro håller avstånd. Foto: Region Östergötland
Till toppen av sidan