Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Mer än hälften har fått den tredje dosen

Innehållet gäller Östergötland

Över hälften av Östergötlands invånare över 18 år har nu tagit den tredje dosen vaccin mot covid-19. Samtidigt erbjuds nu vuxna personer med allvarlig immunbrist en fjärde dos.

– Det är glädjande att se att vaccinationerna går framåt och att uppslutningen bland östgötarna är god, säger Kaisa Karro, regionstyrelsens ordförande. Det är viktigt att vi fortsätter hålla tempot och att alla som får erbjudande tar sitt ansvar och vaccinerar sig.

Milstolpe nådd

Under onsdagen passerade Region Östergötland ytterligare en milstolpe i den stora vaccinationsinsatsen mot covid-19. Då nåddes punkten där över 50 procent av alla invånare över 18 år hade fått den tredje dosen vaccin. Den tredje dosen är viktig för att skydda sig själv och andra mot allvarlig sjukdom.

– En tredje dos ger ett bättre skydd mot svår sjukdom i covid-19, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland. Att vaccinera sig är det viktigaste man kan göra för att vi ska ta oss ur den här pandemin.

Brev om fjärde dos

Under veckan får också drygt 6 000 personer, med sämre immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling, brev med erbjudande om en fjärde dos vaccin enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Dessa personer erbjuds nu en fjärde dos redan tre månader efter den tredje dosen.

– När det gäller övriga grupper är det inte aktuellt med en fjärde dos i nuläget, säger Kerstin Jonsson.

Vaccination av barn i riskgrupp inleds

I nästa vecka inleds också vaccination av barn i riskgrupper i åldern 5-11 år. Barnklinikerna i länet har definierat vilka barn som omfattas och genomför vaccinationerna.

Till toppen av sidan