Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Många vill göra covid-19-test

Innehållet gäller Östergötland

Många vill testa sig för covid-19 just nu, och Region Östergötland utökar nu provtagningsverksamheten. Majoriteten av dem som bokar provtagning är ovaccinerade. Förutom vaccination är det viktigt att testa sig när det är motiverat och fortsätta hålla avstånd, stanna hemma vid sjukdom och tvätta händerna.

I samband med att många återvänt till jobbet och studierna så har också höstens förkylningssäsong fått en skjuts. Det har lett till att efterfrågan på PCR-test har ökat kraftigt i främst Norrköping, Linköping och Motala.

– Många är förkylda, det hör till den här tiden på året. Vår rekommendation är att man ska testa sig om man har symtom som har varat i två dygn och man fortsätter att bli sämre efter det, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare inom Region Östergötland.

I Norrköping fanns tidigare en provtagningsplats vid Vrinnevisjukhuset, men för att möta det ökade trycket så har nu en större provtagningsbod öppnat på parkeringen vid friidrottsarenan i Himmelstalund. Det gör att Norrköpingsborna kan erbjudas fler tider för provtagning. Även i Linköping har en utökning skett med kvällstider från klockan 17–22. Behovet i Motala ses också över.

Majoriteten av dem som bokar provtagning är ovaccinerade.

– Vi ser att det framför allt handlar om människor i åldersgruppen 20–29 år som gör PCR-test, men utan att de vaccinerar sig i samma utsträckning. Vårt råd är, som alltid, att man ska vaccinera sig. Både för sin egen skull, men också för att skydda andra. Majoriteten av dem som vårdas på sjukhus just nu är också ovaccinerade, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Provtagning

När ska jag boka tid för PCR-provtagning?

• Om du blir fortsatt sämre efter att ha haft symtom i 48 timmar.
• Om du har kraftiga symtom, eller har haft symtom under en längre tid, ska du kontakta vårdcentralen för en medicinsk bedömning.
• Om du återkommer från en resa utanför Norden och inte är fullvaccinerad. (Det behöver gå två veckor efter den andra vaccindosen för att skyddet ska vara fullgott.)

När ska jag inte göra en PCR-provtagning?

• Vid milda förkylningssymtom som pågått en kort tid.
• Om du har haft bekräftad covid-19 de senaste sex månaderna. (Provet kommer att vara positivt i flera veckor. Du är dock inte smittsam efter sju dygn, förutsatt att symtomen till största delen försvunnit.)
• Om du nyligen har fått ett negativt provsvar, men har kvarstående symtom.
• Om det gäller barn med milda förkylningssymtom rekommenderas föräldrar att avvakta med provtagning.

Läs mer om Provtagning i Östergötland

Till toppen av sidan