Aktuellt

Gott om lediga vaccinationstider

Innehållet gäller Östergötland

Just nu har Region Östergötland gott om tider att erbjuda för vaccination mot colvid-19 och uppmanar därför alla som ännu inte bokat sin första dos att göra det. Det är till exempel viktigt att studenter vaccinerar sig och inte väljer att vänta på grund av att de ska flytta.

Enklare för studenter

De flesta regioner är överens om att studenter som fått sina antagningsbesked kan boka in sina vaccinationer där de befinner sig. De kan i regel boka in sin första dos på hemorten och sin andra dos på den nya studieorten. I Region Östergötland ska du som tagit dos 1 i en annan region ringa den centrala telefonbokningen på 010-1059000 och välj knappval 2, så får du hjälp att boka en tid för dos 2 här.

Snart dags för dig som fyllt 16

Regionen förbereder också arbetet med att erbjuda vaccin till ungdomar i åldern 16–17 år, och barn ner till 12 år i riskgrupp.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att landets 16–17-åringar (ungdomar födda 2005 eller tidigare), och barn ner till 12 år med särskild risk för att drabbas av allvarlig covid-19, ska erbjudas vaccination från och med vecka 32. Myndigheten gör bedömningen att de flesta av landets regioner då har hunnit erbjuda vaccin till alla grupper inom fas 4, vilket innebär alla personer som är 18 år och äldre. Vaccination av alla åldersgrupper kommer att fortsätta parallellt med barnvaccinationen.

Region Östergötland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och planerar för att starta vaccinering av ungdomar och barn vecka 32. Vaccinationen sker i samarbete med kommunernas elevhälsa, och vårdnadshavare måste ge sitt samtycke till vaccineringen.

Till toppen av sidan