Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Drop in-vaccination för barn och unga

Innehållet gäller Östergötland

På söndag den 27 februari gör Region Östergötland en extra satsning på drop in-vaccinering mot covid-19 för barn och ungdomar mellan 12 och 18 år på vaccinationscentralerna i länet. Vårdnadshavare måste ge sitt samtycke.

Vaccin är det mest effektiva sättet att bekämpa pandemin. Genom att fortsätta erbjuda drop in-vaccinering på olika platser i länet är Region Östergötlands förhoppning att ännu fler ska ta chansen att bli vaccinerade. På söndag den 27 februari görs en särskild satsning på barn och ungdomar mellan 12 och 18 år som erbjuds att komma på drop in på länets tre vaccinationscentraler, efter samtycke av vårdnadshavare. Luxor center i Motala, Mässhallen i Norrköping och Saab Arena i Linköping välkomnar ungdomarna mellan klockan 13.30 och 17.30.

– Det är viktigt att komma ihåg att även om restriktionerna har hävts så är inte pandemin över. Vaccination är vårt bästa redskap för att mota bort covid-19. Det minskar risken för att man själv ska bli sjuk, men också risken för att man ska smitta äldre och sköra personer i sin omgivning, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland.

Går bra att boka tid

Vårdnadshavare till barn och unga som hellre vill boka en tid för vaccination på söndag kan göra det via 1177.se. Erbjudandet gäller både dos 1 och dos 2. Samtycke till vaccinering måste ges av barnets vårdnadshavare. Båda vårdnadshavarna ska skriva på när vårdnaden är gemensam. Barnet ska ha fyllt 12 år när vaccinet ges.

– Personalen som finns på plats har särskilt kompetens för att vaccinera barn och ungdomar så att det ska kännas tryggt och bra för dem, säger Åsa Maxeby, verksamhetschef för vaccinationscentralerna Region Östergötland.

Så enkelt som möjligt

Regionen fortsätter att erbjuda drop in på olika platser i länet för alla invånare och det gäller alla doser.

– Vi arbetar hela tiden på olika sätt för att försöka nå alla östgötar med budskapet om att det är viktigt att vaccinera sig. Genom att ge många möjligheter till drop in vill vi göra det så enkelt som möjligt för alla att vaccinera sig, säger Kerstin Jonsson.

Nu sätts också extra fokus på områden där vaccinationstäckningen är lägre. Exempelvis erbjuds drop in- vaccination på olika platser i Norrköping och Finspång den närmaste tiden.

Drop in tider

Se alla drop in tider.

Till toppen av sidan