Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Driftstörning ger längre väntetider på provsvar

Innehållet gäller Östergötland

En driftstörning i en av de maskiner som används på labbet gör att kapaciteten att analysera covid-19-prover just nu är mindre än normalt i Region Östergötland. Det innebär att ledtiderna för provsvar kan bli längre de närmaste dagarna.

De senaste veckorna har trycket på provtagning för covid-19 ökat kraftigt i länet. Analyskapaciteten har varit ungefär 5 000 prover i veckan men efterfrågan är betydligt större.

Just nu begränsas kapaciteten av en driftstörning i en av de maskiner som används för att analysera PCR-prover vid klinisk mikrobiologi. Därför kommer ledtiden för provsvar att bli längre de närmaste dagarna.

Vi beklagar detta och arbetar för att problemet ska lösas så att vi åter kommer upp i full kapacitet på vårt labb, säger Rickard Lundin, särskild sjukvårdsledning på regional nivå.

Invånare som har symtom uppmanas att avvakta två dygn och se hur symtomen utvecklar sig, innan man bokar tid för provtagning.

– Det allra viktigaste rådet till den som har symtom är att stanna hemma och undvika kontakt med andra än dem man delar hushåll med, tills man är symtomfri och ytterligare två dygn, säger biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg.

Till toppen av sidan