Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Ändrat intervall för tredje dosen

Innehållet gäller Östergötland

Folkhälsomyndigheten har minskat intervallet för den tredje dosen vaccin mot covid-19 från fem till tre månader. Alla invånare i Östergötland som berörs av beslutet får i veckan ett brev från Region Östergötland med erbjudande om vaccinering.

På måndagen meddelade Folkhälsomyndigheten att det rekommenderade dosintervallet för påfyllnadsdosen av vaccin mot covid-19 sänks, från fem månader till tre. Orsaken är den kraftiga smittspridningen just nu. Den tredje dosen förlänger och stärker skyddet mot allvarlig sjukdom och död. Den ger också ett ökat skydd mot att smittas och att sprida smittan vidare.

Brev om erbjudande

Region Östergötland följer den nya rekommendationen om dosintervall. Alla invånare som berörs av beslutet kommer att få brev med erbjudande om vaccination den här veckan. Det rör sig för närvarande om drygt 30 000 personer.

– Det är viktigt att man tar den tredje dosen när man får erbjudande om det, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland. Tillsammans kan vi bromsa smittspridningen och vi har gott om kapacitet vid våra vaccinationscentraler.

Vaccinationerna i Östergötland går stadigt framåt. Just nu har Region Östergötland genomfört 850 000 stick totalt i vaccinationsarbetet. En påfyllnadsdos rekommenderas för närvarande till alla som är 18 år och äldre. En tidigare covid-19-infektion är inget hinder för vaccination.

Till toppen av sidan