Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Allt fler använder KBT på nätet

Innehållet gäller Östergötland

4 mars: Statistiken för 2019 visar ett ökat användande av KBT på nätet i Östergötland. Det startades 446 fler behandlingar än år 2018.

KBT på nätet innebär att patienten på egen hand arbetar med ett avsnitt en vecka i taget och får återkoppling av sin terapeut via text.

I fjol startades 1 578 behandlingar i programmen Ångesthjälpen, Ångesthjälpen ung, Depressionshjälpen, Oroshjälpen, Sovhjälpen, Stresshjälpen och iStress. Det är 446 fler än år 2018. Då startades det 1 132 behandlingar.

Användandet av KBT på nätet har stadigt ökat sedan Östergötland började använda metoden för fyra år sedan. Idag är de flesta vårdcentraler anslutna, och under det senaste året har även Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, och ungdomshälsor anslut sig.

- Det är roligt att det succesivt ökar. Nu har metoden använts en tid vilket gör att både vårdpersonal och patienter känner till att det går att få terapi på nätet, säger Sanja Halénius, Leg. Psykoterapeut och processledare för KBT på nätet i Region Östergötland.

De tio enheter som använt KBT på nätet mest är:

  1. Unga Vuxna, Linköping
  2. Vårdcentralen Nygatan, Linköping
  3. Vårdcentralen Kärna 
  4. Vårdcentralen Kungsgatan, Linköping
  5. Vårdcentralen Mjölby
  6. Vårdcentralen Tannefors
  7. Vårdcentralen Cityhälsan Centrum, Norrköping
  8. Vårdcentralen Finspång
  9. Vårdcentralen Ryd
  10. Vårdcentralen Ekholmen

KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Det är en form av terapi som kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest.KBT via internet gör att du kan ta del av behandlingen var och när det passar dig.

Statistiken kommer från Inera - Aktuell statistik om KBT på nätet

Till toppen av sidan