Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Testning för allmänheten upphör 9 februari

Innehållet gäller Östergötland

Den 9 februari släpps större delen av restriktionerna och åtgärderna mot covid-19. Det innebär bland annat att de allra flesta inte längre behöver testa sig vid symtom.

- Man ska stanna hemma om man är sjuk och vaccinera sig för att skydda sig själv och andra, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare i särskild sjukvårdsledning i Region Östergötland.

Fortfarande hög smittspridning

Smittspridningen av omikron är fortfarande stor och innebär en hög belastning på sjukvården i Östergötland. Vaccinationstäckningen är dock hög och många har ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, samtidigt som omikron ger färre fall av allvarlig sjukdom jämfört med tidigare varianter. I förra veckan meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att restriktionerna släpps den 9 februari.

Allmänheten behöver inte provta sig

Från och med onsdag behöver man, i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, inte längre provta sig om man har symtom på covid-19. Det kommer inte heller att ske någon smittspårning av allmänheten, så även förhållningsreglerna om hemkarantän för hushållskontakter försvinner. Bara den som har symtom behöver stanna hemma. Testning och smittspårning kommer enbart att vara aktuellt för hälso-, sjukvårds- och tandvårdspersonal, personal i äldreomsorg, patienter och omsorgstagare.

– Allvarlighetsgraden för de allra flesta har blivit lägre och en stor del av befolkningen är vaccinerad. Omikron sprids lätt och är en av många infektioner som ger mildare symtom. Då behövs inte längre en bred provtagning i befolkningen, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

– Det viktigaste är att man stannar hemma om man har symtom och undviker nära kontakt med andra om man är sjuk.

Ovaccinerade rekommenderas att vara försiktiga

Vuxna personer som är ovaccinerade rekommenderas att vara fortsatt försiktiga och undvika trängsel och folksamlingar i inomhusmiljöer.

– Ovaccinerade, sköra äldre och personer med riskfaktorer löper fortfarande större risk för svårare sjukdom, säger Britt Åkerlind. När samhället nu öppnar igen är det viktigt att alla fortsätter att vaccinera sig när de får erbjudande, för sin egen och andras skull.

– Om man har covid-19 och skjuter upp sin vaccination, är det viktigt att man tar den enligt rekommendationerna när man har blivit frisk igen.

Besöksförbud gäller fortfarande

För att minska risken för smittspridning i vården och för att gradvis trappa ut åtgärder, kvarstår beslutet om besöksförbud i hälso- och sjukvården i Region Östergötland tills vidare.

Tidigare nyhet om besöksförbud i regionens vårdlokaler.

Till toppen av sidan