Aktuellt

Viktigt tänka till inför studentfirandet

Innehållet gäller Östergötland

Nu närmar sig skolavslutningar och studentfiranden, tillfällen som många vill fira. Men det är viktigt att följa de rekommendationer som gäller. "Folkhälsomyndigheten avråder fortfarande från stora, privata fester. Men det går att fira om man tänker till lite på hur man gör det", säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Anpassningen av smittskyddsåtgärder som kom den 1 juni innebär bland annat vissa lättnader för olika typer av evenemang. Och med studentfiranden, utspring och skolavslutningar runt hörnet är det många som undrar vad som gäller.

Studenten

– Det som gäller är egentligen att tänka till ordentligt och se till att hålla avstånd, säger Britt Åkerlind. Om man har ett studentfirande utomhus och ser till att alla kan hålla avstånd, kan man vara lite fler personer än den allra närmaste kretsen.

– Man kan tänka på att sitta få personer vid varje bord och sprida ut borden ordentligt, med stora avstånd. Dessutom kan man be gästerna komma vid lite olika tillfällen under dagen, så att det inte samlas så många samtidigt. Om det kommer äldre familjemedlemmar är det förstås bra att påminna dem och fråga om de är vaccinerade. Och undvik buffématen, servera på tallrik i stället.

After work

Även annat umgänge ökar när sommaren kommer, som exempelvis avslutningar och after work på arbetsplatser. Också där menar Britt Åkerlind att man behöver ta ställning utifrån hur förutsättningarna ser ut och om det går att hålla avstånd. Bäst är att samlas utomhus.

– En after work med jobbet är okej om man träffas utomhus och håller avstånd, man får resonera sig fram till hur man ska göra det på bästa sätt. Det går också att träffas i lite större grupper i det privata umgänget, upp till åtta personer ungefär. Men alltid med avstånd, och givetvis stannar man hemma om man känner minsta symtom.

Cuper, matcher och tävlingar

Även när det gäller cuper, matcher och tävlingar i mindre omfattning behöver man utgå från förutsättningarna i sin bedömning och planering. Med mindre omfattning avses antingen ett färre antal deltagare eller ett färre antal matcher eller tävlingar.

– Det är många parametrar att ta hänsyn till. Hur reser man dit, är man inomhus eller utomhus, vilken typ av idrott är det, hur många funktionärer behövs? Det viktigaste är att det inte uppstår trängsel och att man kan hålla avstånd, säger Britt Åkerlind.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en tabell över hur många som kan delta i olika typer av arrangemang. Britt Åkerlind tycker att den kan vara en bra hjälp för den som funderar över hur man ska göra.

– Den som ska arrangera något vet alltid förutsättningarna bäst och den tabellen kan vara en bra guide när man planerar, säger hon. Det gäller att tänka på alla aspekter och planera klokt.

Till toppen av sidan