Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Viktigt att ta tredje vaccindosen mot covid-19

Innehållet gäller Östergötland

Två doser vaccin mot covid-19 minskar risken för allvarlig sjukdom, men skyddet avtar med tiden. Det är därför viktigt att ta dos tre, särskilt för äldre och personer i riskgrupper. Det finns nu gott om tider för vaccinering i Region Östergötland.

Alla som fyllt 18 år erbjuds sedan en tid tillbaka att ta dos 3 av vaccin mot covid-19. Den som är under 65 år kan ta den tredje vaccindosen tidigast sex månader efter andra dosen. För den som är 65 år och äldre gäller fem månader efter dos två.

Påminnelser skickas ut

Region Östergötland fortsätter att skicka brev och påminna om när det är dags för dos tre.

– Tidigare har vi rekommenderat att man ska vänta med att boka tid till man har fått brev med erbjudande om vaccination. Det är inte längre nödvändigt. Du som vet när du fick den andra dosen kan boka in dig för dos 3 i förväg, så länge det vid vaccinationstillfället gått den tid det ska sedan du fick dos 2, säger Martin Magnusson, biträdande vaccinationssamordnare.

Ett sätt att kontrollera när man fick dos 2 är att ladda ned ett covidbevis på E-hälsomyndighetens webbplats.

Så många har tagit dos 3

Hittills har drygt 86 procent av östgötarna som är 65 år eller äldre och drygt 35 procent av de som är från 18 år och uppåt tagit dos 3. Det är något högre än genomsnittet för Sverige, där cirka 29 procent av alla i landet som är 18 år och äldre och cirka 79 procent av de som är 65 år och äldre har fått dos 3.

Smittspridningen ökar

Smittspridningen av covid-19 ökar i Östergötland för närvarande och den sammantagna belastningen på hälso- och sjukvården är hög beroende på många samtidiga infektioner som influensa och vinterkräksjuka.

– Färre personer behöver vård på grund av covid-19 nu jämfört med tidigare perioder av hög smittspridning. Det visar att två doser vaccin mot covid-19 minskar risken för allvarlig sjukdom och död. Men eftersom skyddet avtar med tiden, är det viktigt att även ta en tredje dos när den erbjuds. Dos tre verkar också viktig för att skydda mot omikronvarianten av viruset. Vi vill därför uppmana alla att ta emot erbjudandet om en tredje dos, säger Jessica Frisk, vårddirektör.

Gott om tider för vaccination

Just nu finns det gott om tider för vaccination mot covid-19.

– Välkommen att boka tid eller komma på någon av våra drop in. Om du inte hittar en tid direkt, titta igen nästa dag då nya tider läggs ut löpande, säger Martin Magnusson, biträdande vaccinationssamordnare.

Till toppen av sidan