Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Alkoholfri före och efter operation

Innehållet gäller Östergötland

4 november. Nu rekommenderar Region Östergötland patienter som ska genomgå en operation att avstå alkohol i minst fyra veckor före och efter operationen. Orsaken är att den som är alkoholfri före och efter en operation minskar risken för olika komplikationer, som infektioner eller sämre sårläkning.

patient och läkare skakar hand

Region Östergötland har sedan tidigare uppmanat patienter till rökfrihet före och efter operation. Från och med den 1 november gäller detta även alkohol.

– Risken för komplikationer i samband med en operation minskar kraftigt om man som patient avstår rökning före och efter operationen. Riskbruk av alkohol har i studier visat sig leda till ökad risk för komplikationer i samband med en operation.

Oklar nedre gräns

Den nedre gränsen för vilken mängd alkohol som ökar risken för komplikationer är inte klarlagd. Därför är rekommendationen att avstå från alkohol före och efter en operation, berättar Mats Lowén, ST-läkare i socialmedicin i Region Östergötland. De nya rutinerna innebär att alla som ska opereras ska ges information om att de bör avstå både alkohol och rökning minst fyra veckor före operationen och fyra veckor efter. De som behöver erbjuds stöd från rökavvänjare och andra rådgivare. På kirurgkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping har överläkare Per Sandström och hans kollegor arbetat på det här sättet i flera år.

– Min erfarenhet är att de allra flesta inte har några problem att avstå alkohol, säger han. De brukar förstå hur farligt det är. Det är också intressant att se att en tredjedel av alla som slutar röka före en operation fortfarande är rökfria ett år senare. Det blir ett bra tillfälle att lägga om till sundare vanor.

Rökavvänjning

I samband med den nya rekommendationen att avstå alkohol blir också kraven på rökfrihet före operationen tydligare. Om det handlar om en operation som läkaren bedömer kan vänta, kommer det att krävas rökavvänjning. I vissa fall kan operationen också utebli, om läkaren bedömer att risken för komplikationer blir för stor på grund av rökningen.

Läs mer om hur du kan förbereda dig inför din operation.

Till toppen av sidan