Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Start för sms-livräddning

Innehållet gäller Östergötland

31 oktober. Den 1 november börjar systemet SMSlivräddare att fungera i Östergötland. Genom systemet kan frivilliga med kunskaper i hjärt-lungräddning snabbt vara på plats och göra livräddande insatser vid plötsligt hjärtstopp.

mobiltelefon med appen SMSlivräddare och personer som hjälper en hjärtsjuk person

– SMS-livräddning är ett enkelt sätt att dra nytta av den kunskap som finns hos allmänheten och därmed öka chanserna att rädda liv, säger Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland.

I juni 2019 fattade nämnden beslut om att införa systemet.
Den som vill bli SMSlivräddare laddar ner appen SMSlivräddare och registrerar sig. Kravet är livräddaren ska vara över 18 år och ha en aktuell utbildning i hjärt-lungräddning.

Så funkar det

När Larmcentralen får ett larm om hjärtstopp larmar de på en gång ut en ambulans. Samtidigt går det ut ett larm till de personer i Östergötland som är registrerade som SMSlivräddare och befinner sig i närheten av platsen där personen befinner sig. SMSlivräddaren väljer i appen om hen har möjlighet eller inte att göra en insats för att rädda liv.

Om larmet accepteras får SMSlivräddaren antingen i uppgift att bege dig till platsen för att påbörja hjärt-lungräddning, eller att hämta en hjärtstartare i närheten.

Om systemet

Systemet SMSlivräddare drivs genom ett samarbete mellan SOS Alarm och Heartrunner Sweden AB. Region Östergötland är den femte regionen i landet som ansluter sig. Sedan tidigare är Region Stockholms län, Västra Götalandsregionen, Region Sörmland och Region Västmanland anslutna.

Läs mer

Bli SMSlivräddare i Östergötland

Till toppen av sidan