Aktuellt

Uppföljningsenhet för unga vuxna har öppnat

Innehållet gäller Östergötland

Uppföljningsenheten är placerad vid Universitetssjukhuset i Linköping och tar emot patienter som haft cancer som barn. Fokus ligger på aktiv överlämning från barn- till vuxenvård för att överföra kunskap kring patienten på ett strukturerat sätt.

– Vi är så glada över att vara igång! Vissa patienter får brev med erbjudande om uppföljning samt information om vår mottagning. Andra blir remitterade från andra vårdgivare, eller söker sig till oss på egen hand, säger Christina Johansson, projektledare för uppstarten av uppföljningsenhet Unga Vuxna.

Barncanceröverlevare riskerar som vuxna att drabbas av sena komplikationer av sin behandling. Långtidsuppföljning är en viktig del av vårdkedjan och fler insatser för att minimera eller fördröja negativa effekter av cancersjukdom och behandling behövs.

– Mottagningens uppgifter är att erbjuda information om genomgången barncancerbehandling och rekommenderad uppföljning. Det kan handla om exempelvis rådgivning till patient eller närstående, medicinsk bedömning eller rehabiliteringsbehov. Här finns olika professioner, som läkare, sjuksköterskor, psykolog och vårdadministratör, berättar Christina Johansson. 

Via 1177 vårdguidens e-tjänster kan man komma i kontakt med mottagningen och ställa frågor.

– Vårdtjänsterna ökar vår tillgänglighet utöver den tid vi finns fysiskt på plats. Det passar vår målgrupp som när som helst kan gå in och ställa sina frågor här, säger Christina Johansson. 

Till toppen av sidan