Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Personer i riskgrupp i åldrarna 40 till 49 år på tur att vaccineras

Innehållet gäller Östergötland

Region Östergötland erbjuder nu nästa grupp vaccinering mot covid-19. Personer som tillhör riskgrupper och är i åldern 40 till 49 år får möjlighet att boka tid för vaccination.

Brevet med erbjudandet går ut via digitala brevlådor i dag, fredag, och kommer med posten i mitten av veckan till personer som inte har digital brevlåda. Personer i riskgrupper ingår i fas 3. Vaccinationerna av grupper i tidigare faser fortsätter parallellt.

– Alla som är aktuella för att boka tid för vaccination får ett personligt brev eller blir personligt kallade på annat sätt. Man ska ta med brevet och legitimation till vaccinationstillfället för att visa att man tillhör riskgrupp, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen.

Instruktioner i brevet

Brevet innehåller instruktioner för hur man bokar tid. Flest tider finns på länets stora vaccinationscentraler i Linköping, Norrköping, Motala, Finspång och Mjölby.

– Vi vill gärna att man i möjligaste mån försöker boka vaccinationstid digitalt, säger Rickard Lundin. Om man inte kan hitta en tid direkt, försök igen senare. Vi lägger ut nya tider kontinuerligt.

Det har förekommit att andra än riskgrupper i aktuell åldersgrupp har bokat tid för vaccination, eftersom det är tekniskt möjligt i systemet.

- Vi ber alla att respektera prioriteringsordningen och ta hänsyn till de som är i störst behov av skydd mot covid-19, säger Rickard Lundin. Det är viktigt att de med störst risk får tillgång till vaccination först. 

Det finns fortfarande en del personer som är äldre än 60 år som inte har bokat tid ännu.

– Det är inte för sent att boka tid, passa på att boka nu! Vaccination ger ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19 och minskar risken att smitta andra. Vi ser en omfattande smittspridning i länet för närvarande och det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig.

Personer som tillhör riskgrupp

De personer som nu får brev om vaccination är födda 1981 eller tidigare och har en sjukdom eller tillstånd som innebär ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19. De har en diagnos i sin journal i regionens journalsystem och det är utifrån satta diagnoser som breven skickas ut.

En lista över dessa sjukdomar och tillstånd finns här på 1177. De äldsta erbjuds vaccination först. Vi kallar i turordning efter åldern.

Till toppen av sidan