Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Möjlighet att få dos två med kort varsel

Innehållet gäller Östergötland

Från och med i dag har östgötarna möjligheten att få dos två av covid-vaccinet tidigare än sju veckor efter dos ett. Genom att anmäla sig till en ”kort varsel-lista” på 1177.se kan man bli uppringd och erbjuden en tid för dos 2 tidigare, om det uppstår lediga vaccinationstider.

Det finns en efterfrågan på att få dos två tidigare än efter sju veckor. Regionen ändrar inte dosintervallet, men eftersom alla vaccinationstider inte bokas upp i dagsläget finns det utrymme att i viss utsträckning ge dos två tidigare.

– Vi har en del lediga tider eftersom färre väljer att boka tid för första vaccindosen just nu. I stället för att de tiderna ska brinna inne kan vi erbjuda dem till de som vill bli fullvaccinerade snabbare, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland.

Fyra veckor är det kortaste intervallet

Den som vill få dos 2 lite tidigare än beräknat kan anmäla sig till kort varsel-listan för dos två som finns på 1177.se. Anmälan kan bara ske digitalt och det ska ha gått minst 28 dagar efter dos ett innan man skriver upp sig. Fyra veckor är det kortaste intervallet för att få bästa effekt av påbyggnadsdosen.

Tidigare tid för dos 2 går att få på vaccinationscentralerna i Norrköping, Linköping, Motala och Mjölby.

– Det finns ingen garanti att man blir uppringd om man anmält sig, men i mån av tid kan man få komma med kortare intervall och vi kan i regel ge ett antal timmar upp till någon dags varsel, säger Kerstin Jonsson.

Äldsta prioriteras

De äldsta på listan prioriteras och kontaktas först eftersom de har den största medicinska nyttan av att bli fullvaccinerade tidigare.

Du hittar listan på 1177-sidan När och hur kan jag boka tid för vaccination mot covid-19? 

Till toppen av sidan