Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

30–34-åringar får vaccinerbjudande

Innehållet gäller Östergötland

Nu är det dags för personer i åldersgruppen 30–34 år. I morgon, tisdag, får de erbjudandet om vaccinering i sin digitala brevlåda. Med vanlig post kommer det mot slutet av veckan.

Sammanlagt 60 procent av östgötarna har nu fått dos ett, och 44 procent har fått dos två. För åldersgrupperna i fas 4 är vaccinationsviljan fortsatt god. 86 procent av personerna i åldern 55–59 år har vaccinerat sig eller bokat tid för att göra det. I åldersgruppen 50–54 år är motsvarande andel 83 procent. För 45–49-åringar är andelen 79 procent, och för 40–44-åringar ligger den på 70 procent. I åldersgruppen 35–39 år har hittills 55 procent vaccinerat sig eller bokat tid. Vaccinering med dos två pågår parallellt för andra grupper.

"Nya tider fylls på"

Personer i åldern 30–34 år får erbjudandet om vaccination till sin digitala brevlåda i morgon, tisdag. Till den vanliga brevlådan kommer det mot slutet av veckan.

– Mitt råd är att i första hand boka digitalt, och då i huvudsak på våra vaccinationscentraler. För den som trots allt har svårt att hitta en tid direkt är rådet att försöka igen lite senare, eller prova en annan vaccinationscentral. Nya tider fylls på ofta, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen.

"Boka nu"

Han framhåller vikten av att inte vänta, utan att boka sin tid direkt, eftersom tillgången på både tider och vaccin just nu är god.

– Boka nu. Dels eftersom det är så viktigt att vi vaccinerar oss för att stoppa pandemin, dels eftersom det just nu finns gott om tider. Senare i sommar, när allt fler kommer tillbaka från sina semestrar, finns det risk för att det blir större konkurrens om tiderna, säger Rickard Lundin.

Region Östergötlands preliminära tidsplan för fas 4 bygger på de prognoser som tagits fram när det gäller leverans av vaccin. Skulle vaccintillgången ändras så kan det innebära att planen behöver justeras. Vaccineringen sker utifrån ålder, i allmänhet med femårsintervall.

Till toppen av sidan