Förbättrad gynekologisk cellprovtagning
Innehållet gäller Östergötland28 augusti. Region Östergötland har förbättrat den gynekologiska cellprovtagningen och analyserar nu även för HPV, humant papillomvirus, som kan orsaka cellförändringar.
Den nya analysmetoden, som infördes den 26 augusti, ger säkrare provresultat och gör att fler kvinnor kan behandlas i tid, för att inte insjukna med allvarliga cellförändringar.
– De flesta prov är normala och det är ovanligt att cellförändringar är cancer, säger Åsa Råsbrink, vårdenhetschef på Kvinnohälsan i Linköping.
– Men det är viktigt att gå på kontrollerna regelbundet så att cellförändringar kan upptäckas och behandlas i tid.
Ännu mindre risk för livmoderhalscancer
Genom HPV-analysen kommer fler förstadier av cellförändringar att hittas och antalet cancerfall kommer att minska. Kvinnor som hittills gått regelbundet på den gynekologiska cellprovtagningen har minskat risken för livmoderhalscancer med 88 procent. Med den nya metoden beräknas skyddsgraden öka till 95 procent.
– HPV sprids via sexuella kontakter och är vanligt, säger Maria Åkerlund, vårdenhetschef på Kvinnohälsan i Norrköping.
– Därför kommer fler nu få svar som visar förekomst av HPV men att man inte har cellförändringar. Har man inte cellförändringar räcker det att man kommer på nästa cellprovskontroll.
Viktigt även för den som är vaccinerad mot HPV
Många flickor vaccinerar sig mot HPV. Vaccinet skyddar mot många typer av HPV som orsakar cancer, men inte mot alla. Därför är det viktigt att ta cellprov även om man är vaccinerad mot HPV.
Justerade tidsintervaller för kallelser
I samband med att den nya analysmetoden infördes ändrades även tidsintervallerna för cellprovtagning. Den som är 23-49 år kallas numera vart tredje år. Den som är mellan 50 och 70 år kallas numera vart sjunde år.