Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Personligt brev krävs för vaccination

Innehållet gäller Östergötland

Vaccinationerna i Region Östergötland går vidare. Den här veckan får riskgrupper i åldern 50-59 år erbjudande om vaccination. För att få boka tid ska man ha fått ett personligt brev eller blivit kontaktad av regionen på annat sätt. Brevet ska tas med vid vaccinationstillfället. - Vi vill klargöra att erbjudandet just nu bara gäller riskgrupper som har blivit kontaktade av oss, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen.

Region Östergötland följer den nationella prioriteringsordningen och vaccinerar just nu i fas 3, där erbjudandet har gått ut till personer i åldern 60-64 år. Samtidigt har vaccinationerna av prioriterade personalgrupper och personer med LSS-insatser återupptagits.

Den här veckan får också personer i åldern 50-59 år, med sjukdomar som innebär ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19, erbjudande om att boka tid.

- Det har förekommit att andra personer i åldersgruppen 50-59 år har bokat vaccination, eftersom det är tekniskt möjligt. Men det är inte deras tur än, säger Rickard Lundin.

Alla som är aktuella för att boka tid för vaccination har fått ett personligt brev med erbjudande om vaccination eller har blivit personligt kallade. För att ingå i en riskgrupp och få brevet krävs det att sjukdomen finns registrerad i patientjournalen.

- Vi kan se i våra system om de som har bokat en tid tillhör de prioriterade grupperna som har fått brev, säger Rickard Lundin. Och vi kontrollerar i samband med vaccinationerna att man ingår i den grupp som ska vaccineras just nu. Tillhör man en riskgrupp behöver man kunna visa upp sitt personliga brev med erbjudande om vaccination.

Svara på frågor vid bokningen

Förutom att man ska ha fått ett brev eller blivit kontaktad av regionen, behöver de som bokar tid på bokningssidan svara på frågor om de tillhör den grupp som ska vaccineras nu innan de kan boka. Tillhör man inte någon riskgrupp framgår det att man inte ska boka tid.

- Vi ber alla att respektera prioriteringsordningen och ta hänsyn till de som är i störst behov av skydd mot covid-19, säger Rickard Lundin. Det är viktigt att de får tillgång till vaccination först. Vi vill klargöra vad som gäller och ber dem som inte tillhör riskgrupperna att vänta några veckor på sin tur. Har man inte hört något från oss är det inte dags att boka tid.

Till toppen av sidan