Aktuellt

Hög smittspridning i alla åldersgrupper

Innehållet gäller Östergötland

De senaste två veckorna har antalet inneliggande patienter med covid-19 ökat. Belastningen på vården är hög just nu. Det meddelade Region Östergötland vid fredagens presskonferens.

Budskapet under Region Östergötlands pressträff på fredagen var tydligt. Trycket på vården ökar. Belastningen är hög, inte minst på intensivvården. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind berättade att smittspridningen är hög i alla åldersgrupper utom de allra äldsta, något som tolkas som en effekt av vaccinationsinsatsen.

- Den brittiska virusvarianten är den helt dominerande i Östergötland i nuläget, berättade Britt Åkerlind. Vår tolkning av erfarenheterna vi har är att inkubationstiden är kortare, vilket innebär att vi får en större smittspridning på samma tid.

"Medarbetarna förtjänar respekt"

Vid pressträffen deltog även Robert Svensson, verksamhetschef för Anopiva på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, där IVA ingår. Han gav en bild av ett förvärrat läge de senaste två veckorna.

- Vi har mer än fördubblat antalet intensivvårdspatienter med covid-19 i Norrköping de senaste två veckorna, berättade han. Den stora utmaningen nu är uthålligheten. Vi har haft en hård belastning under en extremt lång tid.

- Medarbetarna har slitit länge nu, de är trötta och har gjort ett fantastiskt arbete. De förtjänar att bli respekterade och det bästa sättet att göra det är att följa restriktionerna, menade Robert Svensson.

Robert Svenssons budskap till östgötarna var därför tydligt. Följ restriktionerna och tänk till inför påskhelgen.

- Vi behöver få ett stopp på den här ökningen nu. Det innebär att vi alla måste hjälpas åt att hålla restriktionerna. Inför helgerna vill jag uppmana alla att inte umgås med andra än de brukar och inte delta i fester. Håll avstånd, träffas inte för många och följ råden från Folkhälsomyndigheten.

Erbjudande till invånare 75-76 år 

I nästa vecka, vecka 13, får invånare som är 75-76 år brev med erbjudande om vaccinering och Region Östergötland räknar med att fortsätta erbjuda fler grupper vaccination i takt med vaccintillgången.

På torsdagen kom också beskedet att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 återigen börjar användas i Sverige för att skydda personer som är 65 år och äldre mot sjukdomen. Region Östergötland återupptar vaccinationerna med Astra Zeneca för den åldersgruppen i nästa vecka.

Till toppen av sidan