Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Personer i åldrarna 50 till 59 år som tillhör riskgrupper erbjuds vaccinering

Innehållet gäller Östergötland

Region Östergötland erbjuder nu nästa grupp vaccinering. Personer i åldern 50 till 59 år som tillhör riskgrupper får möjlighet att boka tid för vaccination.

Brevet med erbjudandet går ut via digitala brevlådor under måndagen och kommer med posten i mitten av veckan till personer som inte har digital brevlåda.

Hittills har alla invånare som är 60 år eller äldre fått brev och möjlighet att boka tid, och nu får även personer i åldern 50-59 år (födda 1971 till 1962) som har en sjukdom eller ett tillstånd som innebär ökad risk att bli allvarligt sjuk i covid-19, erbjudande att boka tid för vaccination.

Personer i riskgrupper ingår i fas 3. Vaccinationerna av grupper i tidigare faser fortsätter parallellt.

– De närmaste veckorna får vi i princip samma antal vaccinleveranser som tidigare till Region Östergötland. Nu är det dags att börja vaccinera med dos 2 också, vilket innebär att det kommer att ta något längre tid innan nya grupper kan erbjudas vaccination, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen.

Instruktioner i brevet

När man får brevet kan man gå in och boka tid för vaccination, instruktioner för hur man gör står i brevet. Enklast att hitta tid är det på länets vaccinationscentraler i Linköping, Norrköping, Motala, Finspång och Mjölby.

– Vi vill gärna att man i möjligaste mån försöker boka vaccinationstid digitalt, säger Rickard Lundin. De stora vaccinationscentralerna har större kapacitet än vårdcentralerna, så man kan med fördel boka sin tid där. Om man inte kan hitta en tid direkt, försök igen senare. Vi lägger ut nya tider kontinuerligt.

Det finns fortfarande en del personer som är äldre än 60 år som inte har bokat tid ännu.

– Det är inte för sent att boka tid, passa på att boka nu! Vaccination ger ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vi ser en omfattande smittspridning i länet för närvarande och det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig.

Du tillhör riskgrupp om:

Du har någon av följande sjukdomar eller tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19. De äldsta erbjuds vaccination först. Din sjukdom eller tillstånd behöver finnas i din patientjournal i Region Östergötland för att du ska få brev. 

  • Du har en kronisk hjärt- eller kärlsjukdom, inklusive stroke och högt blodtryck
  • Du har en kronisk lungsjukdom, till exempel KOL eller svår astma
  • Du har en mycket kraftig övervikt med ett BMI över 40
  • Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
  • Du har flera funktionsnedsättningar
  • Du har kronisk leversvikt eller njursvikt
  • Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2
  • Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling
  • Du har Downs syndrom
Till toppen av sidan