Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Vaccintillgången avgör antalet bokningsbara tider

Innehållet gäller Östergötland

Region Östergötland har en god kapacitet för att kunna vaccinera mot covid-19, och i takt med att tillgången på vaccin ökar så kan också antalet bokningsbara tider bli fler

Imorgon torsdag 27 maj får den första gruppen i fas 4, i åldern 55–59 år, ett erbjudande om vaccinering till sina digitala brevlådor. För de som inte har en digital brevlåda kommer erbjudandet med posten några dagar senare. Brevet ska sedan visas upp vid vaccinationstillfället.

Eftersom tillgången på vaccin just nu är begränsad, men till viss del ökar under den andra veckan i juni, så kan det vara svårt att få en tid direkt. Parallellt med att vaccinationerna i fas 4 inleds så är det även många i riskgrupperna som ska få sin andra dos de närmaste veckorna.

– Alla som nu får sitt brev kanske inte hittar en tid vid första försöket. I så fall kan man prova igen nästa dag, eller leta på ett annat vaccinationsställe. Det kommer upp nya successivt, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen.

Att främst försöka boka på vaccinationscentralerna kan också vara ett sätt att få en tid snabbare.

– Vi uppmuntrar alla att boka digitalt och i första hand på våra vaccinationscentraler. Kapaciteten där är högre än på vårdcentralerna, säger Rickard Lundin.

Tidsintervallet har förlängts

Tidsintervallet mellan de båda doserna för Pfizers och Modernas vaccin har nu förlängts från sex till sju veckor. Orsaken är att Folkhälsomyndigheten ändrat sina rekommendationer eftersom smittspridningen är fortsatt hög i landet. Man vill därför prioritera att så många som möjligt snabbt ska vaccineras med dos ett.

Region Östergötland bokar in den andra dosen redan vid första vaccinationstillfället för att säkerställa att alla får dos två. Inför sommaren kan det vara bra att planera så att datumet för den andra vaccinationen inte krockar med till exempel en semesterresa.

Tillgången på vaccin, det aktuella bokningsläget och antalet personer i respektive åldersgrupp avgör när Region Östergötland sedan kan gå vidare med nästa steg i fas 4, och vilket åldersspann det då kan handla om.

Till toppen av sidan