Aktuellt

Högt tryck efter besked om ombokning av vaccination

Innehållet gäller Östergötland

Det nationella direktivet att förlänga tidsintervallet mellan doserna av covid-19-vaccin innebär att Region Östergötland nu bokar om tiderna för personer som ska ha dos 2. Detta har lett till många frågor och högt tryck på telefon till 1177 och vårdcentralerna. Bokningen är öppen för de grupper som erbjuds den första vaccindosen.

Förra veckan kom nya nationella besked från Folkhälsomyndigheten om att Astra Zenecas vaccin pausas även denna vecka och att tidsintervallet mellan dos 1 och dos 2 av Pfizers och Modernas vaccin förlängs till upp till sex veckor. Syftet är att så många som möjligt i de mest utsatta grupperna ska få en första vaccindos.

Konsekvensen av beslutet är att ett antal personer som skulle ha fått dos 2 denna vecka och nästa måste bokas om till senare tider. Nu avbokas också dos 1 för en del yngre personer som enligt Folkhälsomyndighetens nya prioriteringsordning får vänta lite längre på sin första vaccindos.

Oro och frågor

Detta har lett till en del oro bland dem som berörs. Det varit många frågor och högt tryck på 1177 och vårdcentralernas telefonlinjer de senaste dagarna.

– Vi förstår människors frustration över att behöva vänta ytterligare en tid på det efterlängtade vaccinet, men det beror på faktorer som Region Östergötland inte kan påverka. Vi hoppas ändå på förståelse för det nationella beslutet, som syftar till att ge fler av dem som löper störst risk att bli allvarligt sjuka eller dö i covid-19 ska få det skydd som den första dosen ger, säger Rickard Lundin, talesperson för vaccinationsfrågor i regional sjukvårdsledning.

– Nya data visar att man har ett bra skydd ett par veckor efter en dos, och det skyddet håller i under det tidsintervallet man har satt, därför har man glesat ut antalet veckor mellan dos 1 och dos 2.

Går att boka

Rickard Lundin understryker att alla kommer att få sina vaccindoser. Nya tider för vaccination med dos 1 läggs ut kontinuerligt och den som fått brev om att boka sig för en första vaccindos rekommenderas att i första hand göra det digitalt eller via det centrala bokningsnumret. Det finns i nuläget gott om tider för dos 1 till de prioriterade grupperna. Just nu vaccineras personer som är 77 år eller äldre.

Region Östergötland hör av sig direkt till dem som berörs av ombokning och man behöver alltså inte själv ta kontakt.
När det gäller information om det pausade vaccinet från Astra Zeneca inväntar Region Östergötland besked från Folkhälsomyndigheten.

– Vi har fått en hel del frågor från personer som fått en första dos av Astra Zeneca och undrar hur det blir med den andra dosen. Tyvärr kan vi inte svara på dessa frågor ännu, men vi återkommer så snart Folkhälsomyndigheten fattat några nya beslut kring det vaccinet, säger Rickard Lundin.

Till toppen av sidan