Aktuellt

Hitta rätt i vården i sommar

Innehållet gäller Östergötland

Om du blir sjuk eller skadar dig kan det ibland vara svårt att veta vart du ska vända dig för att få den hjälp just du behöver. Det beror på hur allvarlig din sjukdom eller skada är.

1177.se/ostergotland/din-guide-till-varden-ostergotland kan du läsa mer om hur du hittar rätt i vården i sommar. Här finns exempel på var det kan vara lämpligt att söka vård för olika symtom.

  • 1177 på telefonen; rådgivning av en sjuksköterska.
  • Vårdcentralen; rådgivning, undersökning och behandling.
  • Digitala vårdcentralen; boka tid och träffa en sjuksköterska, läkare eller fysioterapeut direkt i mobilen eller surfplattan. Besök hos läkare och fysioterapeut kostar 200 kronor och betalas via faktura. Avgiftsfritt för barn och ungdomar under 20 år.
  • Jourcentralen; för hjälp när vårdcentralen är stängd.
  • Akutmottagningen; akuta skador och sjukdomar.

I fliken Hitta vård högst upp på sidan når du mottagningarnas sidor med kontaktuppgifter, telefontider, öppettider och e-tjänster.

Information och råd på 1177.se

Det är inte alla sjukdomar och besvär som kräver vård. Ibland finns det också saker du kan göra på egen hand för att må bättre. Här på 1177.se finns tips och råd om enklare skador och vanliga symtom, exempelvis Bett, stick och växter och Husapotek. Du kan också logga in och exempelvis förnya recept, se personlig vårdinformation, kontakta vården samt boka, omboka eller avboka vissa tider.

Gör dina planerade ärenden i god tid inför sommaren

För att underlätta för dig själv och för sjukvården i sommar är det bra om du passar på att göra dina planerade vårdärenden i god tid innan semestern. Det kan handla om att förnya recept, vaccinera dig eller förlänga läkarintyg. Många av ärendena kan göras genom att logga in på 1177.se där du kan se personlig vårdinformation och kontakta vården på ett säkert sätt. Vårdnadshavare kan även göra sina barns vårdärenden upp till 13 år. Är barnet över 13 år behöver hen logga in själv för att se sina vårdärenden.

Läs om de olika e-tjänsterna och hur du loggar in

Till toppen av sidan