Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Vaccinationer mot covid-19 startar 27 december

Innehållet gäller Östergötland

Region Östergötland startar vaccineringen mot covid-19 den 27 december. Det meddelade regionen vid en digital pressträff den 22 december.

Antalet inneliggande patienter på sjukhus i Östergötland med covid-19 är i dag 112 och läget i sjukvården är ansträngt.

– Med tanke på det här är det ytterst viktigt att alla fortsätter att hålla fysisk distans och extra nu med tanke på jul- och nyårshelger. Många kommer att fira på ett annorlunda sätt i år för att hjälpa till med att försöka stoppa den här smittspridningen så gott det går, sa smittskyddsläkare Britt Åkerlind under pressträffen.
 
Vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin bekräftade ett fortsatt högt tryck i sjukvården, vilket innebär att akut vård och vård som inte kan vänta prioriteras medan vård som kan vänta kan behöva skjutas fram.

– Det är viktigt att du som behöver akut vård också söker vård. Vi har kapacitet och vi tar emot dig på ett smittsäkert sätt, sa Ninnie Borendal Wodlin.
 

Vaccinationsstart 27 december

Under måndagen godkände EU:s läkemedelsmyndighet EMA och därefter EU-kommissionen det första vaccinet mot covid-19. Sverige väntas få 9 750 doser i en första leverans, som ska fördelas till alla landets regioner. Region Östergötland kommer att få cirka 200 doser och planerar att inleda vaccinationerna den 27 december.

– Vi är väldigt glada att vaccinet nu är godkänt och att vi kan starta vaccinationerna. Vi ser att det här är en ljuspunkt. Vaccinet är ett av verktygen för att minska smittspridningen, sa Rickard Lundin, regional sjukvårdsledning.
 
Vaccinet kommer att fördelas över hela länet och ges i den takt det kommer till regionen. Äldre personer på särskilda boenden vaccineras först.
Regionen väntas preliminärt få vaccinleveranser en gång i veckan och kunna vaccinera cirka 2 000 personer varje vecka till att börja med. Äldre personer i särskilt boende, personer med hemtjänst och personer som får vård och omsorg i hemmet kommer att prioriteras.
 
Målet är att alla invånare från 18 år och uppåt ska erbjudas vaccin under det första halvåret 2021.

 

Provresultat på 1177.se

Från och med i dag kan personer över 18 år med symtom som varat minst 48 timmar boka provtagning för covid-19 genom ett externt, ackrediterat laboratorium. Tider för i morgon och framåt bokas genom att logga in på 1177.se. Det är även på 1177.se som alla provtagna personer först kan se provresultatet.
 
Den som har varit i Storbritannien och kommit tillbaka till Sverige ska provtas på sin vårdcentral i Östergötland så fort det är möjligt. Därefter ska personen tillbringa 7 dagar i karantän. På den 5:e dagen ska ett nytt prov tas. Man ska också berätta att man har varit i Storbritannien.
Till toppen av sidan