Aktuellt

Kallelser till cellprov skickas till digitala brevlådor

Innehållet gäller Östergötland

Den 26 oktober börjar kvinnohälsan i Region Östergötland skicka ut kallelser digitalt till gynekologisk cellprovtagning. Kvinnor som har en digital brevlåda kommer att få sina kallelser dit.

Du som har ett kvinnligt personnummer och är mellan 23 och 64 år, och i vissa fall upp till 70 år, blir regelbundet kallad till gynekologisk cellprovtagning. Om du har en digital brevlåda kommer kallelsen automatiskt att gå dit. Om du inte har digital brevlåda kommer kallelser med posten som vanligt.

– Digitala kallelser är säkrare eftersom de når fram oavsett var du befinner dig, de är bra för miljön och sparar tid och pengar i vården. Men det är förstås viktigt att titta i sin digitala brevlåda när man har anslutit sig för att inte missa kallelsen, säger Marie Blomberg, projektledare för digitala brevlådor, Region Östergötland.

Visar tidiga förändringar

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen. Provet kan tidigt visa om du har cellförändringar.

– Att ta gynekologiskt cellprov efter man blivit kallad skyddar till mer än 90 procent mot att utveckla livmoderhalscancer. Om man upptäcker cellförändringar i tid kan man förebygga cancer, säger Caroline Lilliecreutz, mödrahälsovårdsöverläkare på kvinnohälsan i Region Östergötland.

Allt fler skickar till digital brevlåda

Allt fler vårdenheter i Region Östergötland skickar ut elektroniska kallelser och brev till patienter som har digital brevlåda. Mammografienheten var en av de första verksamheterna som startade och i september skickades runt 45 procent av mammografins kallelser till digitala brevlådor.

Faktaruta

Skaffa digital brevlåda hos Digg.se, Myndigheten för digital förvaltning

Läs om digitala kallelser i Region Östergötland här 

Till toppen av sidan