Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Allergitest gör att fler kan få vaccin

Innehållet gäller Östergötland

Vaccinerna mot covid-19 har skapat en del oro för svåra allergiska reaktioner. Med ett nytt test, som används på Universitetssjukhuset i Linköping, går det nu att reda ut eventuella misstankar om överkänslighet. Det gör att de allra flesta som är oroliga tryggt kan få sitt vaccin.

Risken för att få en allvarlig allergisk reaktion av vaccinen mot covid-19 är mycket liten. Exakt vad det är i covid-19-vaccinerna som orsakar svåra allergiska reaktioner är inte klarlagt.

Det misstänks att det handlar om ämnet polyetylenglykol (PEG), som finns i mRNA-vaccinerna från Pfizer och Moderna. Även i AstraZenecas vaccin finns ett PEG-besläktat ämne, polysorbat 80. PEG används som hjälpämne i till exempel skönhetsprodukter och läkemedel, och har länge betraktats som ofarligt. Det här är första gången det används i vacciner.

— Huvudmisstanken är att det handlar om PEG. För att tillverka de här vaccinerna används en helt ny teknik där huvudämnet stabiliseras med hjälp av det, säger Ágnes Csuth, specialistläkare vid Allergicentrum på Universitetssjukhuset i Linköping.

Pricktest vid misstanke om överkänslighet 

Drygt 100 personer har så här långt kallats för vaccination på Allergicentrums vaccinationsmottagning, där det finns tillgång till mer avancerad sjukvård om det skulle behövas. Huvuddelen av patienterna har tidigare fått allvarliga allergiska reaktioner av läkemedel. Enligt riktlinjerna får de stanna kvar i en halvtimme efter vaccinationen.

I de fall där det finns en misstanke om överkänslighet mot PEG genomförs pricktest, med olika varianter av ämnet. Hittills har 25 personer utretts med hudtestning och vaccinerats utan någon allergisk reaktion. De patienter som reagerar på testet, vilket så här långt alltså inte har skett, får vänta med vaccineringen mot covid-19 tills ett vaccin utan PEG finns tillgängligt i Sverige.

Till toppen av sidan