Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Åtta av tio invånare över 65 är vaccinerade

Innehållet gäller Östergötland

Tack vare den höga vaccinationstakten de senaste veckorna har Region Östergötland redan uppnått målet att 80 procent av invånarna över 65 år ska vara vaccinerade den 16 maj. - Det är glädjande att vaccinationsviljan är så hög, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen. Och vi vill förstås att ännu fler ska vaccinera sig.

I överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), är målet att minst 80 procent av befolkningen över 65 år ska ha fått sin första dos vaccin senast den 16 maj. I Östergötland nåddes det målet redan på måndagen 19 april.

- Det känns mycket bra att vi har nått den milstolpen, säger Rickard Lundin. Samtidigt är vårt mål att så många som möjligt ska vaccinera sig, så att vi ökar vaccinationstäckningen ytterligare.

Lediga tider i Motala och Mjölby

I fredags fick de invånare i åldern 60-64 år som har digital brevlåda, brev med erbjudande om vaccinering. Och många tog chansen att boka sin vaccinering redan under helgen.

- Helgens tider blev snabbt uppbokade, säger Rickard Lundin. De som inte har digital brevlåda får brevet med posten under tisdagen och då får ännu fler chansen att boka sin vaccinering.

- Det kan variera var det finns gott om tider, så det kan löna sig att leta på flera platser för att snabbt få sin vaccination. Just nu har vi flest lediga tider vid vaccinationscentralerna i Motala och Mjölby.

Brev i åldersordning 

Nästa grupp i fas 3 är bland annat personer i åldern 18–59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19. De kommer att få brev i åldersordning, de äldsta först, med erbjudande om tid för vaccinering. Exakt när breven skickas är inte klart.

- Det är svårt att säga när vi kan släppa på fler grupper, men förhoppningsvis inom någon eller ett par veckor, säger Rickard Lundin. Det beror helt på vaccintillgången.

Den här veckan får också personer som har insats enligt LSS, eller assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken, ett nytt brev hem med information om vart de ska vända dig för att boka tid för vaccination. Samtidigt kommer vaccinationerna av prioriterade personalgrupper att starta inom kort.

Till toppen av sidan