Stor efterfrågan på provtagning för covid-19 i Region Östergötland.Det här meddelandet avser Östergötland

Just nu är det många som bokar provtagning för covid-19 och tiderna tar snabbt slut. Region Östergötland jobbar för att öka provtagningskapaciteten för både barn och vuxna. Nya tider läggs ut kontinuerligt. Du kan inte ringa 1177 eller regionens växel för att boka provtagning.

Aktuellt

Regionen redo för den stora vaccinationsinsatsen

Innehållet gäller Östergötland

Vaccinationer mot covid-19 pågår i Region Östergötland och nu har drygt 14 000 personer fått den första dosen. Tre stora vaccinationscentraler står klara inför de breda vaccinationerna av allmänheten. De utökas med fler vaccinationsställen i Mjölby, Linköping och Finspång.

Tre stora vaccinationscentraler står klara att ta emot breda grupper av allmänhet som ska vaccineras i fas 2, 3 och 4, när turen kommer till dem.

Vaccinationscentralerna finns på Saab Arena i Linköping, Mässhallen i Norrköping och Luxor center i Motala, med stora och luftiga ytor där det går att hålla avstånd och skapa olika flöden för in- och utpasserande. Fler vaccinationsställen kommer att öppna på Gamla lasarettet i Finspång, Gallerian i Mjölby och i Missionskyrkan i Linköping.

Tid bokas i förväg

Till vaccinationscentralerna får alla komma på en tid som har bokats i förväg, annars går det inte att komma in. När tiden bokas får du också svara på en hälsodeklaration. Vaccinet ges i ett eget bås, där det finns dator, munskydd och handsprit.

Det är viktigt att du kommer i tid till den tid du har bokat för att det inte ska uppstå köer. När du kommer blir du mött av en värd som visar in till båset där du får träffa vaccinatören. Tillsammans går ni igenom din hälsodeklaration och sedan vaccinet ges i en muskel i överarmen. Efter sprutan får du sitta kvar i ett väntrum i 15 minuter.

Planen är att vaccinera hela den vuxna befolkningen i länet under det första halvåret 2021.

- Alla som har fyllt 18 kommer att erbjudas att ta vaccinet mot covid-19 i två doser. Regionen kommer att gå ut med bred information när det blir dags att vaccinera de stora grupperna, säger Rickard Lundin.

Vaccinationscentralen i Motala

Till toppen av sidan