Aktuellt

Region Östergötland utökar provtagningen – personer över 70 först ut

Innehållet gäller Östergötland

Provtagning av allmänheten kommer att återupptas stegvis. Vi börjar denna vecka med personer som är över 70 år och har haft symtom i mer än 48 timmar.

Region Östergötland har tvingats begränsa provtagningen av allmänheten. Vi har behövt prioritera provtagning av patienter som behöver sjukhusvård, brukare inom äldreomsorg och särskilt boende samt sjukvårds- och omsorgspersonal. Det beror på tekniska problem och en tilltagande nationell brist på material. Situationen är inte unik för Östergötland. Samtidigt ökar efterfrågan på provtagning nu under den andra vågen av pandemin.

Nu finns förutsättningarna för att stegvis utöka provtagningen. Vi börjar med de personer som har störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Vi erbjuder från torsdag denna vecka provtagning för personer som är 70 år eller äldre, och som har haft symtom i minst 48 timmar.

Personer som tillhör dessa grupper ska kontakta sin vårdcentral vid behov av provtagning. Arbete pågår för att kunna erbjuda bokning på webbplatsen 1177.se.

– Testning är ett av flera verktyg för att bekämpa pandemin och rätt använd testning med säkra provtagningsmetoder är bra. Som mest nytta gör testningen i vården där den används för att styra behandlingen av sjuka. Men det allra viktigaste för att bekämpa pandemin är att ändra sitt beteende, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Hon upprepar budskapet att det viktigaste du som enskild kan göra för att hindra att smitta andra eller själv smittas av covid-19 är att följa rekommendationerna:

  • Stanna hemma även vid milda symtom
  • Hålla avstånd
  • Vara noga med handhygienen


Läs hela artikeln här. 

Till toppen av sidan