Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Viktigt att hindra ny smittspridning

Innehållet gäller Östergötland

Spridningen av den så kallade deltavarianten av coronaviruset ökar i landet. Det gör det fortsatt extra viktigt att hålla avstånd – och att vaccinera sig. Två vaccindoser krävs för att ha ett fullgott skydd.

I flera län i Sverige ökar nu spridningen av det muterade viruset. Det innebär i sin tur ett ökat tryck på sjukvården. I Östergötland minskar antalet sjuka och smittade, men utvecklingen kan snabbt vända om den nya virusvarianten får fäste även här. Än så länge har endast två separata fall upptäckts i länet.

— Deltavarianten sprider sig snabbare, precis som den brittiska varianten. De som smittas riskerar också att insjukna snabbare, och bli sjukare, jämfört med vad vi sett tidigare, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Fullgott skydd två veckor efter dos 2

Det är därför viktigt att fortsätta hålla avstånd i sociala sammanhang, och att vaccinera sig. Tre veckor efter den första dosen vaccin har kroppen ett visst skydd mot den nya virusvarianten, men det är först två veckor efter den andra dosen som skyddet är fullgott.

De lättnader i smittskyddsåtgärderna som Folkhälsmyndigheten införde i början av juni gäller ännu, men rådet är fortsatt att främst träffas utomhus, att stanna hemma vid minsta symtom, och att inte arrangera stora privata fester. Riktmärket är upp till ungefär åtta personer.

— Det går att träffas för att fira till exempel midsommar, men det är viktigt att verkligen tänka över hur det ska gå till. Det är hur vi agerar nu som avgör vilken spridning deltavarianten får här i länet, säger Britt Åkerlind.

Till toppen av sidan