Aktuellt

Vaccinationer görs med annat vaccin

Innehållet gäller Östergötland

De som haft en tid för vaccinering med Astra Zeneca den här veckan kommer att få sin vaccinering med andra vaccinsorter, så långt det är möjligt. De som bokades av under tisdagen får en ny tid för sin vaccination.

– Vi har planerat om för att i möjligaste mån erbjuda vaccinering till alla som har en tid för vaccinering med Astra Zenecas vaccin, säger Rickard Lundin i Region Östergötlands särskilda sjukvårdsledning. Så om man inte hör något från oss, ska man komma till sin vaccinering som planerat.

Folkhälsomyndigheten meddelade på tisdagsmorgonen att användningen av Astra Zeneca pausas i väntan på utredning från Europeiska läkemedelsmyndigheten. För Region Östergötlands del innebar det att alla inbokade vaccinationer med Astra Zeneca avbokades under tisdagen.

– Vi fick beskedet på morgonen och avbokade alla berörda under tisdagen, säger Rickard Lundin. De blir också kontaktade och erbjudna nya tider.

Intensiv planering

Cirka 1 500 vaccineringar med Astra Zeneca var inbokade i Östergötland under veckan. På tisdagen pågick en intensiv planering för att lösa situationen för de patienter som hade en tid bokad för en första dos av Astra Zenecas vaccin.

– Vi har planerat om för att i möjligaste mån kunna ge vaccinering med någon av de andra vaccinsorterna. Även där utgår vi från den nationella prioriteringsordningen, säger Rickard Lundin.
– När det gäller de som har fått sin första dos av Astra Zeneca och väntar på dos två, inväntar vi besked om hur vi ska agera.

Samlar svar på 1177.se

Beslutet från Folkhälsomyndigheten att pausa användningen av Astra Zenecas vaccin är en försiktighetsåtgärd. I Region Östergötland stoppades alla vaccinationer med det aktuella vaccinet omgående när beskedet kom. Däremot fortsätter vaccinationen som vanligt med övriga vacciner. Många ringer 1177 Vårdguiden och vårdcentralen med frågor om vaccinering.

– Vi samlar svar på många av de vanligaste frågorna på 1177.se. Vi kan i nuläget inte säga exakt hur det påverkar vaccinationerna framåt, det är något vi ser över. Men alla som har en tid bokad och inte hör något från oss ska fortfarande åka till sin bokade tid, säger Rickard Lundin.

Läs mer

För personer som de senaste 14 dagarna har vaccinerats med Astra Zeneca har Folkhälsomyndigheten sammanställt information på sin webbplats. 

Frågor och svar om vaccination mot covid-19 på 1177.se

Till toppen av sidan