Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Försök till bedrägeri via telefon

Innehållet gäller Östergötland

Vaccination mot covid-19 är gratis och Region Östergötland skulle aldrig be dig att logga in med bank-id under ett samtal om vaccination.

Region Östergötland varnar för bedrägeriförsök via telefon sedan ett sådant fall uppdagats av en av länets vårdcentraler.

En kvinna i Linköping har kontaktats av en person som uppgav sig ringa från en vårdcentral i Linköping för att boka om en vaccinationstid. Personen ville därför att hon skulle lämna ut sitt bank-id och inloggningsuppgifter. Numret som personen ringde ifrån såg också ut att komma från Region Östergötland.

Polisanmäld

Det hela var emellertid ett försök till bedrägeri, och numret som personen ringde ifrån var egentligen ett helt annat. Händelsen är nu polisanmäld. Region Östergötland utreder också saken internt.

– Såvitt vi kan se så handlar det om ett enskilt bedrägeriförsök, där man använt ett av regionens telefonnummer för att dölja sitt eget, så kallad spoofing. Här är det viktigt att poängtera att Region Östergötland aldrig ringer upp och ber att man legitimerar sig med bank-id via telefon", säger Rickard Lundin, säkerhetschef i Region Östergötland.

Det här kan man tänka på om någon ringer eller sms:ar angående vaccination

  • Varken Region Östergötland, 1777 Vårdguiden på telefon eller annan myndighet skulle be dig att identifiera dig med e-legitimation i samtal om vaccination mot covid-19.
  • Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19
  • Region Östergötland tar aldrig betalt med Swish

Om detta skulle hända, lägg på luren och polisanmäl händelsen.

Till toppen av sidan