Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Stor smittspridning fortfarande

Innehållet gäller Östergötland

Smittspridningen är fortfarande stor i Östergötland och belastningen på sjukvården är hög just nu. - Den brittiska varianten sprider sig oerhört snabbt, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland. Därför måste vi vara ännu mer noggranna med att följa rekommendationerna nu. Vi måste hålla ut ett litet tag till.

På tisdagen hade länets sjukhus totalt 109 inneliggande patienter, varav 23 på IVA. Samtidigt har smittspårningsverksamheten fler smittade än någonsin att ta kontakt med.

- Vi ser en hög smittspridning i alla åldersgrupper, utom bland de allra yngsta och de över 80 år. Bland de över 80 märker vi att vaccinet har haft effekt, säger Britt Åkerlind. Det är den brittiska varianten som dominerar helt. Och eftersom det viruset sprider sig så mycket snabbare, måste vi möta det och vara ännu noggrannare med vårt beteende. Både för vår egen och andras skull.

Rent konkret betyder det att man ska arbeta hemifrån om det går, stanna hemma vid minsta symtom, fortsätta hålla avstånd och inte träffa personer nära som man absolut inte måste träffa.

- Ska man träffas behöver man göra det med försiktighet, helst utomhus, säger Britt Åkerlind. Än är det inte tid för middagsbjudningar eller privata fester. Vi hade nyligen en grupp på 20 personer som hade haft fest, där samtliga infekterades. Smittsamheten är så mycket högre nu med den brittiska varianten.

Påverkar alla

Smittspridningen har legat på en hög nivå länge och betydligt fler har behövt sjukhusvård under vintern och våren än under den första intensiva vågen för ett år sedan.

- Det här är ett virus som kan orsaka svår sjukdom, men även om man inte blir svårt sjuk så påverkar det ens liv och vardag om man smittas, säger Britt Åkerlind. Därför behöver alla vara försiktiga och följa rekommendationerna, både för sin egen och andras skull.

Britt Åkerlind tror att det kommer att se ljusare ut snart, i takt med att vaccineringen går ner i åldersgrupperna.

- Den svåra sjukligheten kommer att gå ner i takt med att fler och fler får vaccin, säger hon. Därför gäller det att vi orkar hålla ut ett litet tag till nu.

Till toppen av sidan