Aktuellt

Gratis rådgivning hos sjuksköterska i Digitala Vårdcentralen

Innehållet gäller Östergötland

Digitala vårdcentralen ökar utbudet av videomöten. Nu finns möjligheten att träffa en sjuksköterska och få gratis rådgivning hos Digitala vårdcentralen via appen Din vård. Dessutom förlängs öppettiderna för rådgivning av läkare till kvällar och helger.

– Det här är viktiga steg för att förbättra tillgängligheten och göra det enklare för patienterna att söka vård, säger Mara Kosovic primärvårdschef inom Region Östergötland.

Patienter har sedan tidigare kunnat träffa läkare och fysioterapeuter hos Digitala vårdcentralen via mobilen eller surfplattan. Nu erbjuds även möjligheten att boka ett videobesök med en sjuksköterska och få rådgivning helt kostnadsfritt. Sjuksköterskan kan hjälpa dig med de flesta lindriga besvär eller hjälper dig att boka in dig till rätt hjälp i appen.

Videobesök – bättre för vissa symtom

Det har gått ungefär en månad sedan distriktssköterskan Helene Hult började ta emot digitala besök i Digitala Vårdcentralen. Sedan dess har hon hjälpt patienter med besvär som hudutslag, vattkoppor, svullnader, infektioner i övre luftvägar och intyg för vård av barn.

– Det är kul och man lär sig att bedöma på ett annat sätt än vid fysiska besök. Jämfört med telefonrådgivningen är videobesök bättre för vissa symtom eftersom man ser patienten via kameran och kan därför göra en mer korrekt bedömning av exempelvis hudbesvär, säger Helene Hult.

Öppet när vårdcentralen är stängd

Att man utökar tjänsten genom att även erbjuda läkartider på kvällar och helger är en del av utvecklingen av digital vård i primärvården. Målsättningen är att kunna sprida digitala besök på fler yrkeskategorier inom primärvården framöver.

– Digital vård ska inte ersätta fysiska besök utan är ett komplement till det. Vi vill underlätta för våra patienter att nå oss digitalt även när vårdcentralen är stängd, avslutar Mara Kosovic, primärvårdschef inom Region Östergötland.

Fakta om Digitala vårdcentralen

Hos Digitala vårdcentralen kan du få hjälp med rådgivning, bedömning, sjukintyg och akut receptförnyelse liksom fysioterapeutisk hjälp vid nytillkommen smärta i: 

 • rygg
 • nacke
 • axel
 • armbåge
 • knä
 • fot

Du kan även söka som ombud för ditt barn. Du har möjlighet att bifoga en eller flera bilder så att sjuksköterskan eller läkaren kan titta på dem innan och under videosamtalet.

 • Kostnadsfria besök till sjuksköterska
 • Besök hos läkare och fysioterapeut kostar 200 kr. Högkostnadskort och frikort gäller.
 • Det är avgiftsfritt för barn och ungdomar upp till 20 år
 • Videobesöket dokumenteras i Region Östergötlands journalsystem, som du kan ta del av genom att logga in på 1177.se.
 • Öppet alla dagar i veckan

På sidan om Digitala vårdcentralen kan du läsa om hur och var du hämtar appen Din vård där digitala vårdcentaralen finns. 

 

Till toppen av sidan