Aktuellt

Tidsintervallet mellan dos 2 och dos 3 ändras till 5 månader

Innehållet gäller Östergötland

Folkhälsomyndigheten har beslutat att ändra tidsintervallet mellan andra och tredje dosen av vaccin mot covid-19 till fem månader. Rekommendationen gäller personer som är 65 år eller äldre. Region Östergötland kommer att skicka ut brev till alla som berörs av de nya rekommendationerna.

Det rekommenderade tidsintervallet mellan dos 2 och dos 3 av vaccin mot covid-19 för personer över 65 år var tidigare 6 månader. Rekommendationen ändras nu till 5 månader för den gruppen. Syftet med det justerade tidsintervallet är att fler personer snabbt ska få ett förstärkt skydd mot sjukdomen i ett läge där smittspridningen väntas att öka de närmaste månaderna.

Undantag

För personal inom särskilt boende (SÄBO), hemtjänst och hemsjukvård gäller fortfarande 6 månader mellan dos 2 och dos 3. De personalgrupperna vaccinerades tidigt, och för de allra flesta har det redan hunnit gå sex månader sedan förra dosen. För personer som bor på särskilt boende har hemtjänst eller hemsjukvård och är under 65 år gäller tidsintervallet 6 månader som tidigare.

Brev skickas ut

Region Östergötland följer den nya rekommendationen om dosintervall. Brev med information om hur man bokar tid och hur vaccinationen går till kommer att skickas ut till alla som är över 65 år och fick dos 2 för minst 5 månader sedan. Det rör sig för närvarande om totalt 30 000 personer.

– När du fått brevet är du som berörs av rekommendationerna välkommen att boka tid eller komma på någon av våra drop in. Om du inte hittar en tid direkt, titta igen nästa dag då nya tider läggs ut löpande, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland.

Till toppen av sidan