Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Provtagning utökas till alla över 50 år med symtom

Innehållet gäller Östergötland

Region Östergötland fortsätter att utöka provtagningen för covid-19. Från och med torsdag, 3 december, har personer som är 50 år eller äldre med symtom på covid-19 möjlighet att boka tid för provtagning.

Region Östergötland utökar provtagningen för covid-19 steg för steg, för att kunna möta den stora efterfrågan. Förra veckan blev det möjligt för personer över 65 år att boka. Nu tas nästa steg.

Från och med torsdag, 3 december, har personer från 50 år och uppåt, det vill säga födda 1970 eller tidigare, möjlighet att boka tid för PCR-provtagning via 1177.se. Fortfarande gäller att den som bokar tid ska ha haft symtom på covid-19 i mer än 48 timmar.

– Provtagningen är oerhört viktig och vi arbetar hårt med att successivt skala upp den. Från och med torsdag kan personer över 50 år boka en tid för provtagning. Vår ambition är att alla östgötar inom en snar framtid ska kunna provta sig för covid-19, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.

Utöver patienter på sjukhus, personer i särskilda boenden och hälso- och sjukvårds- och omsorgspersonal har provtagningen de senaste veckorna utökats i omgångar. Även personer som arbetar i samhällsviktiga verksamheter har möjlighet till provtagning i syfte att säkerställa att samhällsviktiga funktioner inte ska behöva stänga.

Fortsätt följa rekommendationerna

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, ser att sedan de allmänna råden skärptes har invånarna i Östergötland tagit sitt ansvar för att förhindra smittspridningen. Nu syns en platå i smittspridningen och ingen ökning av antalet vårdade patienter sedan två veckor tillbaka.

– Provtagning är ett av flera verktyg för att hantera pandemin. Det viktigaste man kan göra är att fortsätta följa de allmänna rekommendationerna, undvika att träffa andra än dem man bor med och att stanna hemma även vid milda symtom. Ett negativt provsvar innebär inte att man kan ändra det beteendet, säger Britt Åkerlind.

Läs hela pressmeddelandet om utökningen av provtagning för covid-19 här

Till toppen av sidan