Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Invånare över 70 får brev om vaccination

Innehållet gäller Östergötland

Vaccinationerna av länets invånare fortsätter. I nästa vecka får alla invånare som är 70-74 år brev med erbjudande om att boka tid. ”Det är glädjande att vaccinationerna går framåt så bra och att vi nu kan erbjuda nästa stora grupp det efterlängtade vaccinet”, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande i Region Östergötland.

I dagsläget har över 62 000 personer fått sin första dos av vaccin mot covid-19 i Östergötland. Av dem har över 27 000 också fått sin andra dos. På de särskilda boendena i länets kommuner återstår endast ett fåtal personer att vaccinera. Alla kommuner är också snart klara med vaccinationerna av patienter i hemsjukvården.
Region Östergötland vaccinerar fortfarande i fas 2, i enlighet med den nationella prioriteringsordningen där fokus ligger på de äldre åldersgrupperna. Alla invånare över 75 har nu fått brev och möjlighet att boka tid, och i början av nästa vecka får även länets 70- 74-åringar sitt brev med erbjudande om att boka tid.

– Vi vill gärna att man i möjligaste mån försöker boka vaccinationstid digitalt, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen. Tillgången på tider kan variera och om man inte hittar en tid kan man försöka igen nästa dag. Det kommer upp nya tider hela tiden. De stora vaccinationscentraler har större kapacitet än vårdcentralerna, så man kan med fördel boka sin tid där.

– De flesta frågor om vaccination hittar man svar på via 1177.se, säger Rickard Lundin. Informationen där uppdateras löpande, så den är alltid aktuell.

Aldrig för sent

Samtidigt som vaccinationen går vidare nedåt i åldersgrupperna, kan fortfarande äldre personer som inte hunnit vaccinera sig boka tid.

– Det är aldrig för sent att få sin vaccination. Vi vill uppmana alla i de äldre åldersgrupperna som inte vaccinerat sig än att göra det, säger Rickard Lundin. Alla vaccin ger ett bra skydd mot svår sjukdom i covid-19.

Smittspridningen är fortfarande stor i Östergötland och belastningen på sjukvården är fortsatt hög. Kaisa Karro uppmanar alla invånare i Östergötland att följa restriktionerna och tänka till inför påsken.

– Vi har ett ansträngt läge på sjukhusen och det är viktigt att vi alla tar ansvar nu. Jag vill uppmana alla att fira i en mindre krets och gärna utomhus i det fina vädret, säger Kaisa Karro.

Till toppen av sidan